Bebine prve riječi zauvijek se pamte! Imamo listu najoriginalnijih, ali i par savjeta kako ih potaknuti

Svaka mama željno iščekuje bebine prve riječi. Pitali smo mame da s nama podijele najoriginalnije prve riječi svojih mališana, a mi dajemo i par savjeta kako bebe potaknuti da postanu pravi brbljavci!

Kada odrastu, čini nam se da nikako da drže jezik za zubima, ali dok su maleni žeeeeljno iščekujemo čuti bebine prve riječi. Hoće li prvo reći ma-ma, ta-ta ili nešto treće?

U ovom blogu donosimo ono najbitnije o bebinim prvim riječima, primjerice kada ih očekivati te kako bebe potaknuti da postanu prave male pričalice. Osim toga, pitali smo mame da s nama podijele prvu riječ svog mališana i ovi preslatki odgovori će ti definitivno izmamiti osmijeh na lice.

Bebina prva riječ – kada ju očekivati?

Bebe već od rođenja pomno slušaju sve oko sebe – njihov prvi način komunikacije bit će, naravno, plakanje (u podne, u ponoć – bebe ne biraju ni vrijeme ni mjesto 😅). Kasnije će krenuti nerazgovijetno (ali preslatko!) gugutanje, dok će bebina prva prava riječ biti izgovorena kasnije.

Iako roditelji osluškuju gugutanje svoje bebe i puno prije prvog rođendana, nadajući se kako će čuti njihovo prvo “ma-ma” ili “ta-ta”, stručnjaci tvrde kako bebine prve riječi budu izgovorene tek s navršenih 12 mjeseci.

A kada dođe ta dugo iščekivana prva riječ, ostale se ubrzo zakotrljaju same od sebe. Učenje novih riječi obično kreće sporo – beba u prosjeku izgovori samo nekoliko novih riječi mjesečno, a kasnije postaje prava mala pričalica.

Pitali smo mame: “Koje su bile bebine prve riječi?”

Naravno, kada beba konačno izgovori tu svoju prvu riječ, to je događaj koji se zauvijek pamti i radosno prepričava svima u obitelji! Zato smo htjeli čuti sve zanimljive anegdote vezane uz bebine prve riječi, a ponosne mame su ih rado podijelile s nama. Čitajući razne priče, shvatili smo kako se bebe i bebine prve riječi mogu podijeliti u nekoliko kategorija.

1. Klasici

Prvi tip bebe je ona klasična beba koja ne želi okolišati s prvim riječima, već se odmah baca na ono najbitnije – dozivanje roditelja. Ali nije sve tako jednostavno. Beba mora odabrati tko će zauzeti prvo mjesto – mama ili tata? Samo jedan roditelj će odnijeti titulu bebine prve riječi, a taj će roditelj dobiti prava hvalisanja do kraja života. Bebo, nije ni tebi lako.

2. Borba za brončanu medalju

Iako su “mama” i “tata” zasigurno najčešći pojmovi, postoje i bebe koje odmah krenu s dozivanjem ostalih članova obitelji. Ovaj tip bebe vjerojatno misli: “Pa mama i tata su uvijek uz mene, gdje je ona starija gospođa koja mi kriomice daje slatkiše?”, misleći na baku (naravno). Zato je treće mjesto najčešćih riječi zauzela upravo “baba”, dok nju u stopu prati “deda“, a tete se hvale kako su i one često predmet dozivanja (iako, ako pitate tate, “teta” i “tata” zvuče preslično da bi se tako nešto moglo sa sigurnošću utvrditi 😉).

3. Originalne prve riječi

Postoji i ona beba koja od samih početaka stremi ka tome da pokaže svijetu kako nije “kao sve druge bebe”, što znači da i njena prva riječ mora biti originalna. Ovoj će bebi prve riječi biti sve OSIM onih najtipičnijih. Roditelji su tako s nama podijelili vrlo interesantne prve riječi. Te riječi variraju od hrane (čuli smo “kruška”, “jaje”, “sokić” pa čak i “šljive”), do uzvika (“daj”, “ajme”, “bljak”, a čuli smo čak i jedan “kuku”) pa sve do prijevoznih sredstava (da, da – bebine prve riječi bile su i “auto”, “avion” i “autobus”). Lista originalnih prvih riječi je podugačka (čuli smo i “čistač”, “triceratops” i “lampa”), ali jedno je sigurno – ova beba će osigurati da se anegdota oko njene prve riječi prepričava godinama.

Kako pomoći bebi da počne pričati?

Ako je bebin veliki prvi ročkas došao i prošao bez njene prve riječi, mnoge mame uspoređuju bebu s vršnjacima te postaju nestrpljive pa čak i zabrinute. No, nema razloga za brigu – najvažnije je zapamtiti kako se svaka beba razvija svojim tempom i nema potrebe brzati.

Ipak, ako želite potaknuti bebu da izgovori svoje prve riječi, u nastavku pročitaj par savjeta koji bi mogli pomoći.

Slušaj

Svako bebino gugutanje je način komunikacije, pažljivo slušaj svoju bebu i pokušaj odgonetnuti želi li ti nešto reći.

Pohvali

Nasmiješi se i pohvali svaki bebin pokušaj pričanja. Beba uči čitati reakcije okoline, a pozitivne reakcije na pričanje će ju dodatno potaknuti.

Imitiraj

Kako beba imitira tebe, pokušaj i ti nju. Imitiraj njen jezik i pokušaj naći slične stvarne izraze. Samo se potrudi da jezik bude što jednostavniji.

Objašnjavaj

Postani pripovjedač svog života. Pričaj o svojim aktivnostima tokom dana. Primjerice: “Sada ću ti obući onu plavu piđamu”. Beba će tako lako povezati govor sa stvarnim radnjama.

Čitaj naglas

Za kraj, bitno je naglasiti i važnost čitanja bebi od najranije dobi. Čitaj svojoj bebi naglas svakoga dana, ali potrudi se da čitanje bude interaktivno i zabavno. Mijenjaj glasove, imenuj predmete i likove koje vidite na ilustracijama, posluži se onomatopejom. Dijete ćeš, osim učenja novih izraza, odgojiti u pravog ljubitelja pisane riječi.

A ako tražiš inspiraciju za najbolje knjige za bebe – preporučamo personalizirane knjige u kojima je dijete glavni junak. Dijete će se poistovjetiti s glavnim likom, bit će koncentriranije na radnju i ilustracije, a personalizirana knjiga postat će i najljepša uspomena kada dijete malo odraste.

Najslađi personalizirani naslovi za svoju bebu

Odaberi personaliziranu knjigu za svoje dijete

Prijavi se i čeka te brdo iznenađenja

Prijavi se i među prvima saznaj za ekskluzivne popuste, novosti, pogodnosti i još puno toga!