Uloga tete je nemjerljiva 😍 Znaš li koliko si bitna osoba u životu nećaka i nećakinja?

Teta… Jedna od onih osoba koja zna dijete od prvog dana. Kako dijete raste, ona je ponekad dadilja, ponekad uskoči i pomogne novopečenim roditeljima s njihovim obvezama, a na kraju dana, teta je uvijek prijateljica! Uloga tete, ali i stričeva i ujaka, nemjerljiva je od prvih djetetovih dana. Uz roditelje te bake i djedove, teta je osoba koja zna djetetove navike, sudjeluje u odgoju djeteta, a roditelji u nju imaju puno povjerenje. Najbolje od svega kod uloge tete je to što, bez obzira na dob, teta je na kraju i PRIJATELJICA! ❤️

Teta, ujak ili stric odrasli su prijatelji koje dijete treba, piše Washington Post. Mogu se dogoditi situacije kada je dijete možda prenervozno da bi s roditeljima razgovaralo o svojoj simpatiji ili problemu koji ga muči, no to će podijeliti s tobom. Žele nekog s kime bi razgovarali o problemu, no ponekad im se čini da se možda ne mogu povjeriti roditeljima. Tu uskaču teta, ujak ili stric koji će uvijek poslušati bez osuđujućih stavova i biti tu kad treba razgovarati o osjetljivim temama.

Uloga tete, kao i ujaka i stričeva ovdje je ogromna jer oni imaju opušteniji pristup u razgovoru s nećacima i nećakinjama, nudeći drugačija, ali poticajna rješenja za djetetove probleme. Takve, ali i mnoge zabavne situacije pomažu u učvršćivanju uloge tete u djetetovom životu, ali i izgradnji čvrstog odnosa između nećaka, stričeva, ujaka i teta koji zatim traje doživotno. Naravno, tete nose i najbolje darove na sve zabave!

Uloga tete, strica ili ujaka u djetetovom životu – biti osoba od pouzdanja

Nadalje, Washington Post piše da, žele li tete i stričevi više biti uključeni u život svojih nećakinja i nećaka, trebaju biti otvoreni, slušati, osloboditi se predrasuda i osuđivanja, što je put prema odnosu punom povjerenja. Takav se odnos gradi svakog dana, kroz zajednička druženja, ali i sitnice poput povremene poruke kojom pokazuješ da te zanima što se događa u životu tvojeg nećaka ili tvoje nećakinje.

Važno je da te dijete prepozna kao osobu od pouzdanja za koju zna da će uvijek biti tu kao podrška. Reci mu da te uvijek može nazvati, bez obzira na situaciju, te pitati za pomoć, savjet ili jednostavno podijeliti s tobom novost iz svakodnevice.

Tvoja je uloga bitna jer će s tobom dijete vjerojatno otvorenije komunicirati nego s roditeljima, no teta je, u očima djeteta, i dalje autoritet. Tvoje riječi imaju težinu i važnost, dijete u tebi vidi prijatelja, osobu s kojom se lako zabavljati, zafrkavati se i stvarati uspomene.

Bright Side piše da se djeca ponekad boje kako će roditelji reagirati na pojedinu vijest pa im je to lakše podijeliti s drugom osobom. To je trenutak u kojem kao teta, ujak ili stric moraš nepristrano slušati, bez ljutnje, razočaranja ili optuživanja. Nakon što saslušaš cijelu priču, tvoja je uloga dati vrijedan savjet na temelju svog bogatog životnog iskustva. Trebaš pružiti podršku i pomoći djetetu da se nosi s problematičnim situacijama.

Važnost u formiranju životnih vrijednosti

Prisutnost teta, stričeva i ujaka u djetetovom životu omogućuje i formiranje obiteljskih vrijednosti. Bright Side piše kako na taj način dijete vidi i slijedi roditeljski primjer bliskosti sa svojim sestrama i svojom braćom te ih vidi kao uzore u formiranju i razumijevanju obiteljskih odnosa. Kad vidi takav primjer, dijete će i samo pokušati na isti način komunicirati sa svojom braćom i sestrama, ali i ostalim članovima obitelji. A upravo tu leži sama srž tetine uloge – gradi se jaka veza s voljenima.

Tvoja supermoć kao tete je što dobro poznaješ djetetove roditelje. To znači da mu možeš ispričati puuuuno tog o njima dok su bili mladi. Raznim uspomenama, pričama o njihovom djetinjstvu i njihovoj mladosti, ojačat ćeš odnos s djetetom. Još važnije, omogućit ćeš nećaku ili nećakinji da roditelje gledaju drugačijim očima i saznaju o njima neke zanimljive činjenice.

S vremenom, dijete će bolje i razumjeti roditelje. Naravno, takve priče o roditeljima, o njihovom mladosti, nepodopštinama i zanimljivostima, pogotovo ako su pričane “bez cenzure”, jako su uzbudljive i interesantne, piše Bright Side.

Još jedna supermoć tete je što može biti i “generacijski posrednik”. Naime, često se dogodi jaz među generacijama pa tako djeca misle kako ih stariji ne razumiju, a roditeljima je ponekad teško razgovarati s djecom. Ovo je još jedna situacija u kojoj je uloga tete neizmjerna, ti si ta koja svakoj strani može prenijeti želje i zahtjeve one druge strane. Pozitivno je što će je slušati i roditelji i djeca jer je teta i odrasla osoba od povjerenja i prijateljica, i to u isto vrijeme! Kažemo ti, kao teta stvarno imaš velike moći – uloga tete nikad se ne može prenaglasiti niti dovoljno istaknuti. Važan je dio obitelji i uvijek je tu za nećake i nećakinje.

I za kraj, donosimo još par razloga zašto su tete, stričevi i ujaci tako zakon 🥳

  • Imaju TOLIKO puno ljubavi za dati.
  • Imaju onaj cool faktor, a osim s osmijehom i poljupcem, često se pojave i s darom ili odvedu nećake na kolače.
  • Poskrivećki daju klincima da duže ostanu budni.
  • Dolaze na dječje zabave, sudjeluju u igrama, izrađuju rukotvorine s nećacima i zabavljaju sve prisutne. I UVIJEK sa sobom nose najbolje poklone!
  • Uvijek će uskočiti i pomoći roditeljima – mijenjanje pelena, čuvanje djece, odvođenje na razne aktivnosti… Samo recite što treba!
  • Smanjuju i stres zbog kvalitetnog zajedničkog vremena. Smiju se s nećacima, ali tu su i kad treba ozbiljan razgovor.
  • Kad djeca porastu, tete, stričevi i ujaci imaju savjete za naaajbolje koncerte i izlaske, a i uvijek možeš na njih računati da će doći po tebe.
  • Bliska su osoba od povjerenja. I dok djeci ponekad nije lako razgovarati s roditeljima, tete, stričevi i ujaci uvijek će poslušati i ponuditi rješenje za svaki problem. Strpljivi su, imaju iskustva i daju naaaajbolje savjete!
  • Pružaju jedinstvenu vrstu ljubavi i stvaraju uspomene za CIJELI život.

Odaberi personaliziranu knjigu za svoje dijete

Prijavi se i čeka te brdo iznenađenja

Prijavi se i među prvima saznaj za ekskluzivne popuste, novosti, pogodnosti i još puno toga!