Kada i kako s djecom razgovarati o novcu? Osnovne financijske pojmove treba im pojašnjavati od malih nogu

Koje pojmove dijete treba znati, kako ih naučiti odgovornom raspolaganju novcem i podučiti štednji, pojasnili su Carmen i Miro Tariba iz Callidusa - Ustanove za obrazovanje odraslih

Iako nam se na prvu čini kako je financijska pismenost tema rezervirana za starije i odrasle, važno je i s djecom razgovarati o novcu, i to od malih nogu, kako bi na vrijeme počeli stvarati normalan odnos prema financijama.

Koliko je financijska pismenost važna kod djece, naglašavaju i Miro i Carmen Tariba, naši sugovornici iz Callidusa – Ustanove za obrazovanje odraslih koji smatraju kako ne postoji strogo određena granica nakon koje se o novcu treba početi pričati s djecom:

– Djeca u najranijoj dobi uče oponašajući roditelje. Ako u obitelji o novcu pričamo jednako kao i o svim drugim stvarima i aktivnostima bez da djecu „štitimo od takvih tema“, djeca stječu normalan odnos prema novcu i postepeno upijaju znanja i ponašanje koje koriste roditelji. Zato je bitno dati dobar primjer, tj. roditelji imaju odgovornost da i sami vladaju osnovama i imaju zdrav odnos prema novcu kako bi mogli biti pozitivan primjer djeci kako u najranijoj dobi, tako i kasnije.

Da bi se djecu uvelo u svijet financijske pismenosti,
važno ih je što ranije naučiti koliko novac zapravo vrijedi.

To se, pojašnjavaju iz Callidusa, najlakše napravi tako da se s djecom dogovori da štede za neku (ili neke) od svojih želja.

– Istodobno, naše je mišljenje kako je davanje džeparca djeci, kojim tada sami upravljaju, poželjno. To se posebno odnosni na situacije ako je jedan dio njihovog džeparca namijenjen njihovim potrebama poput kupovine hrane u školi, plaćanja za javni prijevoz, članarine u knjižnici… Tada vrlo brzo shvate da želje nisu loše same po sebi, ali se one kupuju novcem koji se uštedi nakon što se podmire sve potrebe – naglašavaju iz Callidusa i dodaju kako tada na scenu stupaju i osnovni pojmovi važni da bi se razvijala financijska pismenost:

  • PRIHOD
  • RASHOD (TROŠAK)

Ako su roditelji ustrajni u ovakvom pristupu, djeca vrlo rano i vrlo brzo počnu razmišljati kako mogu smanjiti svoje troškove, što se prije svega odnosi na želje, ali i da postoje načini kako mogu povećati svoj prihod – pomažući u kućanskim poslovima za novac, primjerice. 

Financijska pismenost razvija se od malih nogu: Bitno ih je upoznati s najvažnijim pojmovima

Iz Callidusa objašnjavaju i da postoji nekoliko pojmova iz svijeta financijske pismenosti s kojima bi djeca trebala biti upoznata:

  • BUDŽET
  • PRIHOD
  • RASHOD (TROŠAK)
  • POTREBE I ŽELJE

Budžet – svi savjeti vezani za izlazak iz bilo kakvih osobnih financijskih poteškoća u svojem temelju imaju izradu i ustrajnost u održavanju osobnog budžet – Pokrij se koliko ti je pokrivač dug… 

To se odnosi na ljude u bilo kojoj životnoj dobi i u različitim financijskim situacijama. Stoga, učiti djecu kako izraditi i voditi osobni budžet znači naučiti ih kako izbjeći većinu financijskih zamki u odrasloj dobi. 

Prihod – definiranjem prihoda kao ‘svim iznosom novca kojeg osoba prima’ učimo ih kako postoje različiti izvori prihoda. Prije ili kasnije past će im na pamet kako povećati svoje prihode iz postojećih ili nekih novih izvora. 

Rashod – isto kao u slučaju prihoda, važno je spoznati da dajemo novac za sve što kupujemo. Iz Callidusa kažu da se, iz njihovog iskustva, ovdje pojavljuje prvi šok.

On se događa u trenutku spoznaje da je izvora prihoda puno manje od broja kategorija troškova, pogotovo ako je djeci džeparac jedini izvor prihoda, što je slučaj s osobnim financijama mnogih ljudi u svijetu. 

Potrebe i želje – što su potrebe, a što želje su možda i najvažniji pojmovi koje bi bilo dobro da djeca usvoje u što ranijoj dobi. Oni su povezani s mnogo potencijalnih krivih financijskih poteza u odrasloj dobi. 

Djecu, u sklopu financijske pismenosti,
treba podučavati i štednji, i to što ranije.

– Svim je ljudima najlakše štedjeti za nešto što bi jako htjeli kupiti, za neku opipljivu i definiranu želju. To se pogotovo odnosi na djecu. Dakle, dobro je dogovoriti s djecom kako mogu uštedjeti za svoju želju i pritom ih pustiti da sami izračunaju koliko će im za to zaista trebati vremena. Ovdje moramo naglasiti da roditelji moraju biti ustrajni u provođenju dogovora jer je to jedini način da djeca steknu potrebne vještine i navike u upravljanju vlastitim novcem – objasnili su iz Callidusa. 

Djecu treba naučiti odgovornom raspolaganju novcem i ustrajnosti u praćenju svog budžeta

Osim što ih treba poticati na štednju, za razvijanje financijske pismenosti dobro je i potaknuti ih na ‘zaradu’ novca, već od malih nogu.

Važno ih je učiti da postoje različiti izvori prihoda
koji će im omogućiti ispunjavanje nekih želja.

To je, kažu iz Callidusa, jedan od temelja, ne samo financijske pismenosti, nego i vlastite financijske neovisnosti kasnije u životu.

Pritom, govore, važno je djecu poticati da ‘zarade’ vlastiti novac na način kako oni to žele jer tako spoznaju da je puno lakše zaraditi novac radeći nešto što vole i što im ‘leži’. 

Kad se govori o financijskom opismenjavanju djece, cilj roditelja treba biti i naučiti djecu odgovornom raspolaganju novcem.

Tu je ključno, ističu iz Callidusa, upoznati ih s osobnim budžetom – kako ga izraditi i kako ga pratiti da bi mogli ostvariti svoje želje:

– Tako će naučiti osnovne pojmove koje smo ranije naveli. Pored osnovnih pojmova, najvažnije je djecu naučiti ustrajnosti u praćenju svog budžeta jer će tako naučiti trošiti samo onaj novac koji stvarno imaju. To je područje na kojem danas ‘padaju’ i mnogi odrasli. Zato roditelji imaju obvezu svojim primjerom pomoći vlastitoj djeci i učiti ih biti ustrajni. 

Najvažniji savjet vezan za financijsku pismenost djece je taj,
ističu iz Callidusa, da djecu ne treba podcjenjivati
i štititi ih od razgovora o novcu. 

– Važno im je pokazati vlastitim primjerom kako je kontrola osobnih financija vrlo važna, ali i nije takav bauk i tabu tema. Pomoći ćete im tako da postanu samostalni i odgovorni, kako u financijskim, tako i u ostalim odlukama u njihovim životima – savjetuju sugovornici iz Ustanove za obrazovanje odraslih Callidus. 

Odaberi personaliziranu knjigu za svoje dijete

Prijavi se i čeka te brdo iznenađenja

Prijavi se i među prvima saznaj za ekskluzivne popuste, novosti, pogodnosti i još puno toga!