Kad Božić krene “naopako”… Najveći božićni failovi koje smo svi barem jednom doživjeli

Blagdane volimo, ali nas i umaraju. S njima dolaze i neki božićni problemi koji se, čini nam se, ponavljaju iz godine u godinu!

Čini se da su razlozi zbog kojih Božić OBOŽAVAMO isti oni razlozi zbog kojih nas priprema blagdanskog ugođaja, pa čak i boravak u njemu, jednostavno IZLUĐUJE. Tako je to. Božić volimo, ali nas i umara. Priznajmo si, ponekad nas čak i razočara. Zašto? S blagdanima dolaze i neki božićni “problemi”, odnosno muke za koje nam se čini da se ponavljaju iz godine u godinu. Slažeš li se s nama?

Božićni problemi u kojima se svatko može pronaći

Naravno, sve tu to slatki božićni problemi na koje brzo zaboravimo čim se obitelj okupi za stolom, vidimo osmijeh najmlađih i kad božićna čarolija napravi svoje. Ipak, ova lista božićnih problema sigurno će te nasmijati jer ćeš se (barem na nekima) možda i pronaći!

Muke po božićnim darovima

Za one organizirane, ove muke počnu dosta rano – već negdje pred kraj rujna, čak i kada naručiš najčarobniji božićni poklon. Ako si jedna od onih koja sve obavlja u posljednji trenutak, onda jurcaš po shopping centrima dan prije Badnjaka ili na sam Badnjak. E onda se tek razina stresa popne do neslućenih razmjera!

I kad sve to prođe, za djeda pronađeš pravi par vunenih čarapa, za muža gadget kojem će se razveseliti, za djecu set koji je najnovije ostvarenje dugog popisa želja – na red dođe zamatanje darova. Pa, iako se potrudiš svojski, selotejp ipak viri sa rubova, a ona mašnica je puno bolje izgledala na DIY videu. Teško uzdahneš dok pokušavaš pokrpati rupe na šarenom papiru. Ne, niti ove godine ništa od titule vilenjakinje-prvakinje s odjela zamatanja.

Muke po kolačićima

Jedna od prvih asocijacija na Božić zasigurno su kolačići, hrskavi i slasni, čiji se miris lagano širi toplim domom i obavija nasmijana lica ukućana. Naravno da želiš to priuštiti svojoj djeci. Zato ne kupuješ kolače, nego se baš potrudiš i izravno, na glavu, baciš u slastičarske vode.

Pa, bez obzira na iskustvo u ovom polju, svejedno se baš za blagdane dogodi da brašna bude više po podu nego na stolu, kolačići nerijetko ispadnu, ovaj, malko prehrskavi (čitaj: mogao bi nekome glavu razbiti njima), a umjesto nasmijanih i opuštenih lica svojih ukućana, gledaš u nered koji su napravili tvoji maleni asistenti i nadaš se da će onaj komad tijesta što se zalijepio za kauč ukloniti čudotvorno sredstvo od limuna, octa, ili tako nekog recepta iskusnih kućanica. Iako znaš da neće. Mrlja će, kako stvari stoje, krasiti kauč do Uskrsa.

P.S. Tu uskačemo MI, Snovotvorci – isprobaj neke od stvarno brzih, brzih recepata za božićne slastice! I klinci će uživati u pripremi, a ona ne oduzima više od pola sata pa ćeš vidjeti da je ovaj božićni problem zapravo – slatka muka!

Muke po dekoracijama

Svi smo to vidjeli. U filmovima. Kuća sjaji i blista, savršeno urešena jelka propinje se do stropa, svjetlost svijeća obasjava cijeli dom, jastuci na snjegoviće, šalice na sobiće – sve se savršeno uklapa i slika je idilična. Ali nitko uz božićni film ne daje upute. Trebali su napisati priručnik sa slaganja seta.

Jer: božikovina otpada, i nije je moguće fiksirati ni patafixom, svjećice nerjetko pregore ili se ispostavi da nije moguće doći do utičnice pa su po podu rasuti produžni kablovi. Djeci nikako nije jasno da onaj savršeno izglačani stolnjak na stolu ne smiju dirati rukama uprljanim od kolačića (pogledati prethodnu točku), a suprug nerijetko zaboravi ugasiti svijeću koja krasi stol pa te ujutro na stolnjaku, pored svih onih zvjezdica i snjegovića, dočeka i mrlja. I to ona od voska. Krasno.

Muke po Djedu Mrazu

Nakon čitanja personaliziranog pisma Djeda Mraza klinci najviše žele vidjeti Djedicu. Ne: neki klinci (oni malo veći) žele vidjeti Djedicu, dok drugi (oni manji) samo misle da ga žele vidjeti jer već pri prvom pogledu na stričeka s dugom bradom i u čudnom crvenom odijelu, počinju vrištati od užasa. No, baš krasno, od božićnog iznenađenja nastao je (još jedan) božićni problem. Sve one muke koje si prošla dok si natjeravala svog brata/muža/prijatelja da se preruši u Djeda Mraza bile su uzalud. Jer, ni stariji klinci neće biti oduševljeni. A, ne. Oni će imati nekoliko tisuća pitanja: Kako je Djedica došao do nas skroz sa Sjevernog pola? Zašto sam u vrtiću vidio drukčijeg Djedicu? Mama, zašto Djedica ima tatin remen? Mama, ovaj me Djedica malo podsjeća na moga djeda?

Muke po okupljanju (harmonične) obitelji

Božić i obitelj. Obitelj i Božić. Pjesma. Toplina. Dobra hrana. Omiljene božićne tradicije. Harmonija. Svi si to želimo. Zbog toga je, valjda, Božić i nastao. Da se okupimo. Da se družimo. Da se približimo jedni drugima. To te jako veseli. Zbog toga i radiš poseban umak za svog brata od-nedavno-vegana, pečeš i puricu i pečenku, jer je jedna baka Zagorka, a druga Slavonka, mijesiš pite, iako se ni s kolačima nisi proslavila. I onda dođe taj dan. Obitelj se okupi. Harmonija može započeti.

Ali, gle čuda: baka je na dijeti, djedu ne odgovaraju vunene čarape koje si kupila (postao je od nedavno alergičan), brat ne jede ništa osim algi, a djeca uopće nisu zainteresirana za pjevanje božićnih pjesama. Uza sve to, nitko nije primijetio tvoje rukom izrađene ukrase na božićnoj jelki. Sretan ti Božić!

No, ipak…

Božićni je duh neuništiv. Nikakvi božićni problemi i “failovi” ne mogu ga ugroziti. I zato, zagrli svoju djecu, obitelj i prijatelje, prigrizi onaj kolačić-kamen, opusti se i uživaj. Vidjet ćeš, kad ti mališani skoče u zagrljaj, za čas će te prestati mučiti božićni problemi! Blagdanska čarolija nikad nas ne iznevjeri – ona se ušulja u svaki dom, bez obzira na to koliko smo uspješni bili u njezinom prizivanju…

P.S. Kako bi izbjegla muku #1 i omekšala muku #5:

Naruči najljepši poklon ovog Božića – personaliziranu knjigu u kojoj je dijete glavni lik!

Odaberi personaliziranu knjigu za svoje dijete

Prijavi se i čeka te brdo iznenađenja

Prijavi se i među prvima saznaj za ekskluzivne popuste, novosti, pogodnosti i još puno toga!