BOŽIĆNI OBIČAJI IZ PROŠLOSTI

I zato svi volimo Božić: 4 najljepše tradicije koje će ovih blagdana razveseliti sve ukućane

Božićne tradicije su jako važne, one koje sami stvorimo sa svojom obitelji i mališanima, ali i one koje su nam prenijeli naši stariji članovi obitelji. Postoji pregršt divnih priča o iščekivanju Božića nekada davno, a mi smo izdvojili nekoliko divnih blagdanskih tradicija koje će te oduševiti i vratiti u neka stara vremena.

Božić je posebno razdoblje, prepuno smijeha, topline i druženja. 🥰 Želiš li dodatno obogatiti blagdanske dane i stvoriti najljepše uspomene, možeš isprobati neke božićne tradicije koje su se ranije prakticirale. Sigurni smo da ćeš starijim članovima obitelji uljepšati Božić, a klinci će naučiti nešto novo i uživati!

Božićne tradicije za male i velike

Božićnica

Božićnica je bila jako sladak način na koji bi mladić pokazao djevojci da mu se sviđa. Naime, riječ je o ukrašenoj jabuci koju, osim iskazivanja simpatija poklanjajući jabuku djevojci, možete prije Božića ubaciti u bunar i izvaditi za Novu godinu. Ako ostane zdrava i rumena, takva godina čeka tebe i tvoju obitelj. Mislimo da je ovo baš lijepa božićna tradicija, ali ne savjetujemo ti da se približavaš bunaru! Snovotvorci su uvjereni da te svakako čeka divna godina ispunjena srećom i zdravljem.

Ukrašavanje kuće

Božićno drvce nije oduvijek bilo dio božićne tradicije! U Hrvatskoj je postalo popularno tek sredinom 19. stoljeća, ali naravno… Mališani su i prije bili preuzbuđeni oko blagdana i htjeli su dočekati Božić u šarenom i veselom ambijentu. Zato su kitili domove cvijećem, zelenilom, suhim voćem i orašastim plodovima, ovisno o kojem području je riječ i što tamo uspijeva. Ako nisi fan plastičnih ukrasa kojima poslije tražiš mjesto gdje će provesti 11 mjeseci u narednoj godini, ovo je savršena (mirišljava, ukusna i prirodna) božićna tradicija za tebe i tvoju obitelj.

Božićne čestitke

Nekada je to bio najljepši način za čestitati Božić dragim ljudima i poštar je bio najpopularnija osoba u blagdanskom razdoblju. Svi su jedva čekali pročitati božićne čestitke koje od rodbine, prijatelja i drugih dragih ljudi. Zamisli to uzbuđenje! Nema Facebooka i drugih mreža, otvaraš prekrasnu blagdansku čestitku i čitaš rukom napisane najljepše želje posvećene baš tebi i tvojoj obitelji. Predivno!

Raspjevani klinci

Nekada davno mališani nisu Božić dočekivali na način da pokušavaju umorne okice zadržati budnima cijelu noć, u želji da vide Djeda Božićnjaka kako im ostavlja poklon za Božić. Ne, ne… Bili su proaktivni! Oformili bi veselu blagdansku družinu i uveseljavali bi sve susjede kucanjem na vrata i pjevanjem božićnih pjesama, a zauzvrat bi dobili razne slastice, kolače, suho voće… A dok se oni zabavljaju, majke bi u miru pripremile najukusniju božićnu trpezu, veseleći se što će oduševiti nepca svojih mališana i drugih članova obitelji.

Naravno, ako tvoji klinci misle da nemaju pjevačke sposobnosti za ovu zabavnu blagdansku aktivnost, postoje i druge božićne tradicije koje će ih zabaviti, dodatno povezati i pokazati im ono što je najvažnije na svijetu – ljubav!

Ubaci ih u personaliziranu priču u kojoj su glavni junaci i neka čitanje postanje njihova omiljena blagdanska aktivnost. Uz knjigu ne dobivaš čestitku, ali na knjizi je POSVETA! Baš ona koju ti upisuješ prilikom personalizacije. I tik do fotke koju, također, ti ubacuješ u knjigu.

Odaberi personaliziranu knjigu za svoje dijete

Prijavi se i čeka te brdo iznenađenja

Prijavi se i među prvima saznaj za ekskluzivne popuste, novosti, pogodnosti i još puno toga!