DJECA I NOVAC

Financijska pismenost djece: Odgovorno s novcem od malih nogu

Koje će promjene nastati dolaskom Eura? Koliko je poskupilo gorivo? To su pitanja na koje tvoje dijete ne mora znati odgovor! Ali, ono što bi bilo prekul da nauči je – novac ima vrijednost!

Financijsku pismenost ne možemo sažeti u jednu formulu koju ćeš prenijeti djetetu. Upravljanju novcem, kao i prema svemu ostalome, dijete pristupa onako kako je naučilo od roditelja.
Da, istina je. Shopping navike tvog mališana biti će slične kao i tvoje. 😉 I zato, obrati pažnju na par sitnica koje ti donosimo u nastavku. Važno je da sve pročitaš kako tvoje dijete jednog dana ne bi imalo noćne more od minusa na računu.

I da jedini dug koji mora vraćati bude pregršt zagrljaja i ljubavi tebi. 🥰

Financijska pismenost nije dvodnevna edukacija, nego proces učenja

Za male i velike! Nećemo se praviti važni. Svima nam je ponekad potreban podsjetnik o tome kako pravilno upravljati novcem (najčešće tijekom blagdana). 💸 Najvažnije je da imaš na umu da ne postoji period u kojemu ćeš naučiti dijete kako naučiti „baratati“ novcem. Financijska pismenost je puno više od toga. Svaki vaš zajednički shopping, davanje džeparca ili rasprava o kupnji nove igračke je prilika za naučiti o financijskoj odgovornosti.

Novac ne raste na stablu

„Nego izlazi iz magične kutije kada mama stavi unutra neku karticu.“

Što drugo dijete i može pomisliti ako mu ne pojasniš. Posao – plaća – kupnja. To je redoslijed koji dijete treba znati. Novac nije nešto što je uvijek dostupno i u neograničenim količinama. Razgovorom o poslu i plaći, tvoje dijete neće samo naučiti o novcu i kako ga dobivamo… Zagolicat ćeš djetetovu maštu i promišljat će o zanimanjima, karijeri i budućnosti!

Kuna po kuna – ušteđevina!

Kada dijete počne dobivati džeparac, pravo je vrijeme da upozna pojam – ušteđevine! Svako dijete je različito pa te možda odnos mališana prema novcu iznenadi. Promotri na koji način će potrošiti svoj džeparac. Možda tvom klincu financijska pismenost dođe prirodno i jedva čeka skupiti dovoljno novčića za neku novu igračku, knjigu ili odlazak u kino. A mooožda baš odmah potroši sve u jednoj kupnji najdražih slatkiša i igračaka. Tada će osjetiti posljedice nepromišljenog trošenja novca. A svi znamo – na greškama se uči! Naravno, ima i tebe da mu ukažeš na problem i pokažeš bolji način.

Želje i potrebe nisu isto

Novi ruksak i bilježnice za školu su potreba. Nova igrica za plejku je želja! Dijete već zna da ideš na posao kako bi imali novac koji vam je nužan za život. Sada je vrijeme za podsjetnik da novac ne raste na drveću i da ono što imate morate mudro trošiti. Prvo na ono što je nužno! A nova igrica može čekati. Duže ili kraće vrijeme – ovisno o tome koliko je tvoje dijete usvojilo navike štednje. Također, kompromis je uvijek dobra opcija! ⬇️

„Sada nemamo dovoljno novca za kupiti opremu za trening i novu igricu. Oprema ti je potrebnija, a igricu možeš dobiti za rođendan. Ako dio novca sam uštediš i prije, ja ću ti dati preostali dio i idemo u šoping!“

I to je to! Ako ti nešto od pročitanog zvuči prekomplicirano za ubaciti u vašu svakodnevicu, vjeruj Snovotvorcima – nije! Pa ti si roditelj, ti možeš sve. BAŠ SVE! Financijska pismenost je samo jedna kapljica tvoje magije (od njih trilijun) koja će pridonijeti tvom djetetu da odraste u odgovornu i samostalnu osobu. 💫

Odaberi personaliziranu knjigu za svoje dijete

Prijavi se i čeka te brdo iznenađenja

Prijavi se i među prvima saznaj za ekskluzivne popuste, novosti, pogodnosti i još puno toga!