Kako ‘preživjeti’ ljeto? Donosimo 5 savjeta s kojima će ovo biti najbolji školski praznici

Školski praznici su zabavni, no između raznih avantura, uvući će se trenuci dosade ili nervoze, no uz ove savjete, i to će se lako prebroditi.

Školski praznici traju već neko vrijeme i klinci uživaju u svoja dva mjeseca bezbrižnosti i odmora.
Ako razbijaš glavu kako ih zabaviti u iduća dva mjeseca, nemaš brige, jer smo pripremili genijalan popis aktivnosti s čak 17 prijedloga koje mogu isprobati za vrijeme školskih praznika. Pronađi praktične i zabavne načine kako animirati djecu na školskim praznicima – bit će najzabavniji do sada, a u mnogima može uživati i cijela obitelj! Još jedan plus je taj što, ne samo da će ih aktivnosti na školskim praznicima zabaviti, nego će kroz mnoge od njih i naučiti nešto novo.

A sad kad smo riješili zabavu za klince i pronašli aktivnosti u kojima mogu uživati iduća dva mjeseca, pripremili smo i za tebe nekoliko savjeta koji će ti pomoći da ‘preživiš’ ljeto i da ovi školski praznici postanu najbolji praznici do sad!

Školski praznici uključuju zabavu, ali i trenutke dosade i nervoze

Svi znamo da bi ljetni odmor s djecom tijekom školskih praznika trebao biti zabavan i uzbudljiv. On to, svakako, i je, ali također u nekim trenucima može postati pomalo naporan i iscrpljujući.

Svi znamo kako možemo isplanirati svaki detalj, no između mnogih ljetnih aktivnosti poput kupanja, crtanja, igre i uživanja u prirodi, ovih školskih praznika uvući će se i trenuci dosade, svađa između braće i sestara ili manjka tišine i vremena za sebe koje je katkad prijeko potrebno. Kako bi školski praznici i ljetni odmor protekli ‘glatko’, donosimo ti nekoliko savjeta koje vrijedi isprobati.

Planirajte avanture, ali i vrijeme za odmor!

Školski praznici su, ljeto je, vrijeme je za obiteljske avanture i zabavu! Sjedni s obitelji i isplanirajte što biste voljeli raditi ovog ljeta. Napravite ljetnu listu želja za školske praznike, pronađite aktivnosti koje svi želite raditi i zapišite ih u kalendar. Ipak, ne zaboravi na odmor! Svatko treba malo prostora za sebe i vrijeme u kojem se može opustiti, čak i vrijeme u kojem mu može biti dosadno (a stručnjaci tvrde da je to zapravo dobro za dijete, o čemu možeš pročitati ovdje). Kao odrasla osoba, trebaš malo vremena za sebe, a djeci su potrebni trenuci dosade jer tako razvijaju samostalnost, ali i potiču kreativnost. Dakle, zapamti, isplaniraj zabavne aktivnosti za ove školske praznike, ali ne zaboravi i na vrijeme za odmor i opuštanje.

‘Mama, tata, dosadno mi jeeee!’

Znaš li da ćeš ovu rečenicu kroz školske praznike čuti barem sto puta dnevno? Ipak, nema brige! Stručnjaci smatraju da dječja dosada nije problem i da je zapravo sasvim u redu da se djeca ponekad dosađuju. Dosada, kako smo pisali i prije, može poslužiti da djeca razvijaju svoje vještine i kreativnost pa si nemoj stvarati nepotreban osjećaj da ih moraš konstantno zabavljati. Dakle, ako ti dijete kaže da mu je (ponovno) dosadno, možeš isprobati neki od idućih odgovora, sigurni smo da će potaknuti kreativnost i da će mališan pronaći aktivnost koja će ga razveseliti i zabaviti.

• ‘Oh, ja volim kad mi je dosadno! Jedva čekam vidjeti što ćeš osmisliti i raditi na kraju.’

• ‘Sigurno ti je teško, ali vjerujem da možeš pronaći nešto što ćeš uživati raditi.’

• ‘Dosada zvuči kao sjajan trenutak da malo vremena provedeš sam sa sobom i osmisliš nešto novo.’

Ako i dalje niste zajedno pronašli rješenje za dosadu, možeš isprobati ‘staklenku za dosadu’. Messy Motherhood donosi super ideju – sastavi popis dvadesetak aktivnosti za školske praznike i stavi ih u jednu posudu. Kad se mališan požali da mu je dosadno, reci mu da izvuče tri papirića i izabere neku od ponuđenih aktivnosti.

Kućanski poslovi su za svakog

Sigurno znaš kako je nevjerojatna brzina kojom se suđe, rublje i nered gomilaju dok traje ljeto i školski praznici. Toliko je obveza po kući koje treba napraviti, ali nedostaje vremena jer ga želiš provoditi s klincima i uživati u slobodnom vremenu. No, ‘kad se male ruke slože’, i posao postaje jednostavnije obavljati, a brže ćeš ga završiti ako u njega uključiš i djecu. Razmisli koje od kućanskih poslova mogu obavljati i klinci pa ih uključi u čišćenje i pospremanje doma, ali na zabavan način.. Tebi će olakšati posao, a njima ćeš ispuniti dan i sigurno nećeš čuti rečenicu: ‘Dosadnooo mi jeeee!’.

Neka u pomoć uskoče prijatelji s djecom, ali i ti njima!

Okupi prijatelje mališana i dogovorite zajedničko igranje. U ‘zamjenu’ za to, drugi put će ih pričuvati prijateljica, dok ćeš ti imati slobodno vrijeme za sebe ili obveze. I kad je druženje kod tebe, velika je vjerojatnost da ćeš dobiti neke trenutke za sebe jer će se klinci međusobno zabavljati i uživati u igranju, preporučuje Messy Motherhood.

Pripremi se i za neke loše trenutke

Školski praznici i ljeto prije svega su zabavni! Druženje na otvorenom, sunce i kupanje, kreativne aktivnosti… Ne sumnjamo kako ćeš s obitelji i prijateljima svakog dana stvarati nove uspomene, no pripremi se i na neke loše trenutke. Dugački ljetni dani na školskim praznicima mogu iscrpiti i djecu i roditelje pa nije neuobičajeno da djeca počnu u nekom trenutku plakati. To se događa i najboljima, a kako biste ih spriječili, na njih morate biti spremni. Ti najbolje znaš što umiruje tvoje dijete pa uvijek pri ruci imaj omiljenu igračku ili slatkiš kako bi kriza što prije prošla. Naravno, i razgovaraj s njim kako biste zajednički riješili problem.

Odaberi personaliziranu knjigu za svoje dijete

Prijavi se i čeka te brdo iznenađenja

Prijavi se i među prvima saznaj za ekskluzivne popuste, novosti, pogodnosti i još puno toga!