Dječja dosada nije nužno loša: Stručnjaci kažu da pomaže razviti kreativnost i vještine

Stručnjaci smatraju kako dječja dosada nije problem i da je zapravo sasvim u redu da se djeca ponekad dosađuju

Sigurno često od djece znaš čuti kako im je dosadno, no dječja dosada zapravo nije uvijek loša stvar. Dječja dosada, naime, može poslužiti da razviju svoje vještine i kreativnost. I djeca i odrasli ponekad trebaju pomoć u osmišljavanju aktivnosti za slobodno vrijeme, no jednom kad kreneš s prijedlozima, djeca će početi sama smišljati ideje.

Bez obzira na dob tvog djeteta, korisno je s njim sjesti i razgovarati kako bi dijete reklo svoje interese i strasti. Predloži mu da zajedno sastavite popis aktivnosti koje može raditi kad nastupi dječja dosada. Kod manje djece, radi se obično o popisu relativno kratkih aktivnosti, a starija djeca mogu se pozabaviti nekim vremenski dužim projektima. S djecom osmisli aktivnosti koje će ih naučiti vještinama poput planiranja, organizacije i postepenog rješavanja zadataka.

Ako, bez obzira na dječju dosadu, klinci odbiju svaku tvoju ideju, stručnjaci smatraju kako zapravo samo žele pozornost. U tom slučaju, daj mu na izbor dvije aktivnosti i reci da odabere jednu.

Dječja dosada nije nužno loša, već poticajna

Stručnjaci smatraju kako dječja dosada nije problem i da je zapravo sasvim u redu da se djeca ponekad dosađuju. Za početak, dječja dosada pomaže im da stvore toleranciju na iskustva i situacije koje nisu uvijek idealne. Život od nas, kažu stručnjaci za Child Mind Institute, zahtijeva da upravljamo svojim frustracijama i reguliramo emocijama kad nam stvari ne idu po planu, a dosada je izvrstan način da naučimo tu vještinu. Dječja dosada također im pomaže da razviju strategije planiranja, rješavanja problema, fleksibilnost i organizacijske vještine.

Nije dječja dosada sama po sebi ta koja im pomaže steći vještine, već ono što djeca s njom rade. Djeca, naime, obično ne planiraju aktivnosti kroz dan, no kada trebaju osmisliti kako će ispuniti vrijeme kroz dan, moraju stvoriti plan i organizirati se. To će im, kažu stručnjaci za Child Mind Institute, pomoći da kasnije bolje rješavaju razne zadatke te ih podučiti fleksibilnosti. Dječja dosada dobra je i jer potiče kreativnost, samopoštovanje i originalnost u razmišljanju. Dakle, dječja dosada nije nužno loša, no djecu trebaš naučiti kako da njome upravljaju.

Što kao roditelj možeš učiniti po pitanju dječje dosade?

Proaktivno riješi dosadu

Kad dijete kaže „Dosadno mi je“, to može biti šifra za niz različitih stvari. Možda su gladni, možda traže pažnju, možda su znatiželjni i žele znati što radiš… Važno je vidjeti što zaista žele, ali pripazi na svoju reakciju. Ako prestaneš sa svojom aktivnosti samo jer je djetetu dosadno, onda ono neće naučiti kako se samo zabaviti. Također, ako si ti ta osoba koja svaki put smišlja aktivnosti, onda dijete nema priliku samo smisliti nove ideje.

Stručnjaci za Child Mind Institute savjetuju da napraviš popis aktivnosti u kojima klinci uživaju, kao i neke zanimljive izazove i dugoročne projekte. Dijete može iskoristiti ideje s popisa kad nastupi dječja dosada.

Pripazi na traženje pozornosti

Ponekad se dogodi da klinci odbiju predložene ideje, ne zato što im se ne sviđaju, nego zato što žele tvoju pozornost. Što duže traje rasprava o tome što bi mogli raditi, to djeca dulje imaju vašu pozornost. Ako se tvoje dijete opire samostalnom odabiru aktivnosti, stručnjaci kažu kako ga treba usmjeriti. Predlažu da im daš dva izbora i zamoliš da odaberu jedan. Ako im se nijedan ne svidi, predloži im da odaberu nešto novo u sljedećih pet minuta. Ne zaboravi im reći i kad planiraš završiti sa svojim poslom ili zaduženjima te ćeš se moći posvetiti zajedničkoj aktivnosti.

Potakni kreativnost

Kreativno razmišljanje ključno je za svladavanje dječje dosade. Međutim, neka djeca ne znaju odakle početi pa je važno da ih usmjeriš. Pokaži im kako isplanirati pojedine korake i razviti vještine rješavanje problema. Ako su djeca mala i uvijek se s igračkama igraju na isti način, možeš im pokazati kako da razmišljaju drugačije. Kreativnost možeš pokrenuti tako da, recimo, „pomiješaš“ igračke. Ako se dijete uvijek igra s kockicama i gradi toranj, u igru ubaci i životinje i tako proširi priču, što će djetetu otvoriti skroz novi svijet.

Ako su djeca starija, Child Mind Institut za rješavanje problema dječje dosade predlaže tzv. „otvorene zadatke“, odnosno projekte koji se mogu izvoditi na više načina i imaju više mogućih ishoda. Takvim aktivnostima mogu pronaći neku novu strast i izgraditi samopouzdanje rješavanjem problema koji su se činili nemogućim.

Zadrži dozu „realnosti“

Bez obzira na tvoju proaktivnost, tvoje ideje za aktivnosti neće uvijek ispuniti cijeli djetetov dan pa opet može doći do dječje dosade. Imaj na umu da se razina koncentracije kod djece međusobno razlikuje pa neka mogu mirno sjediti tek 15 minuta, a drugoj nije problem i dva sata. Ovo je način da naučiš koliko se dugo dijete može samo zabavljati. Kad to spoznaš, pridruži mu se prije „isteka“ tog vremena i nagradi ga za dobro ponašanje kako bi se dijete osjećalo ponosno jer je samo nešto postiglo, savjetuju iz Child Mind Institute.

Prihvati neuspjeh

Morat ćeš pomoći djetetu da nauči prihvatiti neuspjeh, što je zapravo još jedna prednost dječje dosade. Ponekad aktivnosti neće ići prema planu, no tako će dijete naučiti osmisliti novi pristup projektu ili aktivnosti. Neuspjeh, kažu stručnjaci, gradi toleranciju na frustraciju te stvara upornost i hrabrost. Dječja dosada pomaže da se na neuspjeh prestane gledati kao na nešto strašno.

Na dosadu odgovori nečim uzbudljivim

Pomozi djeci da na dosadu gledaju kao na priliku da učine nešto zanimljivo i korisno. Zahvaljujući dječjoj dosadi, mogu isprobati nove aktivnosti, razviti bolju toleranciju na frustraciju, naučiti kako preuzeti inicijativu, razviti strategije planiranja i vještine rješavanja problema, povećati samopouzdanje i bolje upoznati sebe. Sljedeći put kad od djeteta čuješ da mu je dosadno, stručnjaci s Child Mind Institute savjetuju da odgovoriš ovako: „To je super! Jedva čekam vidjeti što ćeš raditi!“.

Odaberi personaliziranu knjigu za svoje dijete

Prijavi se i čeka te brdo iznenađenja

Prijavi se i među prvima saznaj za ekskluzivne popuste, novosti, pogodnosti i još puno toga!