17 praktičnih i zabavnih načina kako animirati djecu ovih praznika

Donosimo ljetne aktivnosti za djecu zbog kojih će ovi ljetni praznici biti najzabavniji do sada, a u mnogima može uživati i cijela obitelj.

Kraj školske godine je tu, a dugo, toplo ljeto je pred vratima. Klinci su bezbrižnost, neopterećenost i dane bez sjedenja u školskim klupama ili bez odlaska u vrtić jedva dočekali, no ti se možda mučiš kako im ispuniti dane, koje ljetne aktivnosti za djecu isprobati… No, nemaš brige, jer smo na jedno mjesto stavili 17 genijalnih ljetnih aktivnosti za djecu koje možete zajedno isprobati ovog ljeta. Prednost je što se neke od ljetnih aktivnosti za djecu potpuno besplatne, a mnogi od naših prijedloga zabavit će ih i na nekoliko sati, možda i cijeli dan! Naravno, imamo i nekoliko ideja u kojima ćeš uživati i ti, kao i cijela obitelj.

Ljetne aktivnosti za djecu u kojima može uživati i cijela obitelj

Sastavili smo popis ljetnih aktivnosti za djecu koje, ne samo da će mališane zabaviti, nego će oni kroz njih i naučiti nešto novo. Prije nego kreneš u osmišljavanje ljetnih aktivnosti za djecu u kojima će uživati idućih dva mjeseca, razgovaraj s njima, vidi što bi klinac želio i zajedno osmislite popis. Do tada, evo i naših prijedloga kojima se možeš inspirirati.

1. Osmisli izazov za cijelo ljeto – kako odraslima, tako i klincima, izazovi su posebno zabavni pa osmisli jedan koji će trajati cijelo ljeto. To može biti učenje novog jezika (posudi tematske knjige u knjižnici i kreni s osnovama), vožnja bicikla ili možda rolanje. Vidi s mališanom postoji li nešto što želi naučiti i zajedno krenite u akciju!

2. Napravi natjecanje u društvenim igrama – ova ljetna aktivnost za djecu uključivat će i sve njihove prijatelje. Dogovorite dan, pripremi društvene igre, osmisli pravila cijelog natjecanja i zabava može početi! Ovakva ljetna aktivnost za djecu jamči cjelodnevno uživanje pa neka bude popraćena kakvim ukusnim (i zdravim) zalogajem. Ne zaboravi i simboličnu nagradu za pobjednika!

3. Uživajte zajedno u kuhanju – ako tvoj mališan voli biti u kuhinji dok pripremaš jela, pokaži mu neke kulinarske osnove. Možete zajedno napraviti pizzu ili, omiljeno rashlađenje za ljetne dane, sladoled! Neka djeca odaberu omiljeni okus i bacite se na posao. Sigurni smo da će ova ljetna aktivnost za djecu biti jedna od onih koju će htjeti ponoviti iz tjedna u tjedan, a užitak je veći nego kod kupovnog slatkača! Kao šećer na kraju, potakni dijete da osmisli i ime sladoleda, što može postati njegov novi, omiljeni okus.

4. Uzgojite biljke na balkonu ili vrtu – dugo, toplo ljeto idealno je razdoblje da djetetu pokažeš kako posaditi ili uzgojiti biljku, što je netipična ljetna aktivnost za djecu, ali jako zabavna i poučna!. Neka posije sjemenke ili zasadi mladice i ima obvezu brinuti se o biljci i njezinom rastu cijelo ljeto. To će ga naučiti i odgovornosti, a dijete će s nestrpljenjem čekati vidjeti kako rast napreduje.

5. Napravite kućicu za ptice – želi li tvoje dijete kućnog ljubimca, ovo može biti super uvod u brigu o njemu. Izradite zajedno kućicu, možete je ukrasiti i pobojati, a zatim je i opskrbiti vodom i hranom za ptice. Dogovori s mališanom da hranjenje ptičica bude njegova obveza, čime se može naučiti odgovornosti. Ljetne aktivnosti za djecu poput ove odlične su jer će dijete uživati u cijelom procesu i mnogo toga naučiti.

6. Ne zaboravite na čitanje – mnogim klincima praznici znače i odmak od knjiga, no uvjeri ih da čitanje nije sinonim za učenje, nego može biti jako zabavna aktivnost! Zajedno odite u lokalnu knjižnicu, posudite nekoliko knjiških naslova, a nakon čitanja razmijenite mišljenja o pročitanome. Neka ovakve ljetne aktivnosti za djecu budu svakodnevni zadatak jer će tako čitanje prerasti u naviku i odgojit ćete malog čitatelja, što je važna cjeloživotna navika. P.S. Upoznaj ga s knjižnicom i pokaži mu da, osim zanimljive literature, može pronaći i edukativne igre i audioknjige.

7. Isprobajte kampiranje u dvorištu – naravno, možete isprobati i ‘pravo’ kampiranje u prirodi, no ako u tome nemaš iskustva, onda je i dvorište super opcija. S klincima postavi šator u koji ćete staviti vreće za spavanje, ručnu lampu i grickalice ako ogladnite. Predloži i im promatranje zvijezda ili osluškujete prirodu noću. Zabava pod vedrim nebom je zajamčena, a ovo će brzo postati omiljena ljetna aktivnost za djecu.

8. Planinarite! – prva pomisao kad je u pitanju planinarenje su zahtjevne staze, no planinariti možete i na jednostavnim rutama prilagođenima najmlađima. Raspitaj se o najboljim planinarskim stazama u okolici tvog mjesta i jedan dan rezerviraj za boravak u prirodi. Među krošnjama drveća cijela će obitelj pronaći predah od visokih temperatura, a klinci će moći isprobati i novu aktivnost.

9. Podsjeti se igara iz svog djetinjstva i poduči klince kako ih igrati – ovdje mislimo na graničara, gumi-gumi, igru ‘školice’. Ponekad nam se čini kako su ove igre pomalo zaboravljene pa su ljetni praznici idealna prilika da ih se prisjetiš i naučiš djecu kako ih igrati. Ova ljetna aktivnost za djecu neće biti omiljena samo njima, nego sigurno i tebi!

10. Potakni umjetnika u djetetu – i to ne bilo kakvog, nego onog koji se služi kredama! Kad doneseš kantu s kredama u šarenim bojama, crtanje po dvorišnom betonu postat će omiljena ljetna aktivnost za djecu, a vjerujemo kako će se tvojem mališanu brzo pridružiti i ostali prijatelji. Predloži mu da napravi mali mural ili osmisli svoj cool dizajn, a obiteljsko dvorište dobit će titulu najljepšeg u ulici.

11. Vrijeme je za posjet muzeju – ako zbog raznih obveza u ostatku godine odgađaš posjet muzeju, ljetni praznici savršena su prilika za tu aktivnost. Razgovaraj s djetetom o tome kakav bi muzej volio posjetiti i doznaj kakve su izložbe u muzejima u okolici. Posjet muzeju može biti i dio jednodnevnog izleta u kojem će uživati cijela obitelj.

12. Napravite zmaja – puštanje zmaja super je zabava za vjetroviti dan. Umjesto kupnje, odlična ljetna aktivnost za djecu može biti izrada zmaja. Internet je prepun DIY savjeta za zmaja iz kućne radinosti, a trebat ćete nekoliko listova papira, tanke drvene štapiće, škare i selotejp, ravnalo, špagu i mali štap koji će služiti za puštanje. Neka klinci pokažu umjetničku stranu i ukrase zmaja po želji, a na tebi je da pronađeš livadu gdje ćete gledati kako zmaj leti na vjetru.

13. Organiziraj piknik – sunčani, ljetni dan iskoristi za odlazak u prirodu, i to na piknik! Za piknik ne moraš ići ni daleko od mjesta stanovanja, nego pronađi kutak u prirodi u blizini doma. Ponesi dekice, košaru s hranom, pripremi najdražu glazbu i uživanje na otvorenom može početi! Ovakve ljetne aktivnosti za djecu brzo će prerasti u zabavu za cijelu obitelj i društvo.

14. Neka naprave vlastitu odjeću – ako tvoj mališan pokazuje zainteresiranost prema modi, predloži mu da napravi svoj komad odjeće. Na tebi je da kupiš običnu bijelu majicu i opskrbiš ga bojama za tekstil i markerima kojima će ukrasiti te tako napraviti komad odjeće s vlastitim potpisom. Već znamo koja će majica tvojem klincu biti najdraža u ormaru!

15. Puzzle su uvijek dobra ideja – nisu svi ljetni dani topli i sunčani, a idealna ljetna aktivnost za djecu u kišnim danima je slaganje puzzli. Naravno, ne samo za djecu, nego u ovoj zanimaciji može uživati cijela obitelj! Slaganje može potrajati i nekoliko dana, a djeca će sigurno biti ponosna na rezultat. Ne zaboravi prilagoditi puzzle dobi djeteta kako mu slagalica ne bi bila prekomplicirana.

16. Napravite vremensku kapsulu – ova ljetna aktivnost za djecu, ali i odrasle, jedna je od onih koja će izmamiti osmijeh na lice i za nekoliko godina. Predloži djetetu da u kutiju stavite nekoliko sitnica koje će za koju godinu činiti prekrasnu uspomenu i zakopajte kutiju u vrt. To može biti zajednička fotografija od tog dana, novinska naslovnica s najvažnijim vijestima i poneka osobna stvarčica. Da bi aktivnost za djecu bila još zabavnija, predloži mu i da napravite mapu kako bi jednog dana lakše pronašli ‘blago’ s najdražim uspomenama koje će cijelu obitelj podsjetiti na jedno lijepo ljeto.

17. Stvorite foto-dnevnik – i ova ljetna aktivnost za djecu jedna je od onih koja će trajati cijele praznike. Pokazuje li tvoj mališan zanimanje prema fotografiji, možeš mu predložiti da svakodnevno fotografira motiv koji je obilježio pojedini dan. Neka mu doda datum i kratak opis, a na kraju ljeta sve složi u jedan veliki album. Osim što će se zabaviti dokumentiranjem svojih aktivnosti, stvorit će lijepu album s uspomenama kojih ćete se zajedno rado prisjećati.

Odaberi personaliziranu knjigu za svoje dijete

Prijavi se i čeka te brdo iznenađenja

Prijavi se i među prvima saznaj za ekskluzivne popuste, novosti, pogodnosti i još puno toga!