PRAVILA O KORIŠTENJU KOLAČIĆA


Što su kolačići?
 
Kolačić je mala tekstna datoteka koju vaš preglednik pohranjuje na računalo ili mobilni uređaj pri posjetu određenom web-mjestu. S pomoću kolačića web-mjesto pamti vaše radnje i željene postavke (poput prijave, jezika, veličine fonta i drugih željenih postavki koje se odnose na prikaz) tijekom duljeg razdoblja, pa ih nije potrebno ponovno unositi pri svakom povratku na web-mjesto odnosno pri pregledavanju njegovih različitih stranica.      
 
Na koji se način koristimo kolačićima?
 
Pluma studios d.o.o. za usluge, Nova cesta 151, 10000 Zagreb, OIB: 47654705597 (dalje u tekstu: ” Pluma studios”) prikuplja, koristi i upravlja vašim osobnim podacima koji se nalaze na web stranici www.tvornicasnova.hr.
www.tvornicasnova.hr upotrebljava kolačiće i slične tehnologije za nekoliko svrha, ovisno o kontekstu ili proizvodu, uključujući:
1. privremene korisničke kolačiće unosa (session-id) i/ili trajne kolačiće ograničene na nekoliko sati– koristimo ih za pohranjivanje vaših preferencija i postavki na vašem uređaju te za poboljšavanje vašeg korisničkog iskustva. Na primjer, spremanje vaših osobnih preferencija u kolačiće što vam omogućuje da ne morate stalno iznova postavljati preferencije;
2. kolačiće za provjeru autentičnosti, koji se koriste za autentifikacijske usluge, tijekom trajanja pregleda stranice – koristimo ih da bismo provjerili vašu autentičnost. Taj vam kolačić omogućuje kretanje od stranice do stranice bez potrebe za ponovnim prijavljivanjem na svakoj stranici;
3. korisničke sigurnosne kolačiće, koji se koriste za otkrivanje zloupotreba autentičnosti, ograničenog trajanja – koristimo ih za obradu informacija koje nam omogućuju sigurnost te za utvrđivanje prevare i zloupotrebe;
4. kolačiće multimedijskih sadržaja, kao što su kolačići za flash player, za vrijeme trajanja pregleda stranice;
5. kolačiće omogućavanja učitavanja, tijekom trajanja pregleda stranice – koristimo ih da bismo zapamtili informacije koje nam dajete, te podatke pohranjujemo u kolačić kako bismo mogli zapamtiti te podatke (poput odabranog jezika);
Uz navedeno koristimo i kolačiće trećih strana za dijeljenje dodataka društvenih mreža, za prijavljene članove društvene mreže. Neka naša web-mjesta uključuju kolačiće društvenih mreža (Facebook, Instagram), uključujući one koji korisnicima koji su prijavljeni na društvenu mrežu omogućuju dijeljenje sadržaja preko te mreže. To se događa na web stranicama koje vam omogućavaju prijavu i registraciju preko računa društvenih mreža te ukoliko dijelite sadržaj web stranice na društvenim mrežama (npr. putem „Like“ gumba).
 
Kako upravljati kolačićima trećih strana možete saznati i na njihovim web stranicama:
1. o korištenju kolačića od strane Facebook-a i načinu na koji ih možete regulirati možete saznati na https://hr-hr.facebook.com/policies/cookies/
2. o korištenju kolačića od strane Instagrama i načinu na koji ih možete regulirati možete saznati na https://help.instagram.com/1896641480634370?ref=ig
Facebook i Instagram prikupljaju i obrađuju vaše osobne podatke kada posjetite ta web-mjesta i aplikacije, uključujući podatke o uređaju te podatke o vašoj aktivnosti bez ikakvog dodatnog djelovanja s vaše strane. To se događa bez obzira na to imate li Facebook ili Instagram korisnički račun i jeste li na istome prijavljeni ili ne.
Pluma studios ne može utjecati na obradu osobnih podataka koju provode treće strane.
Pluma studios kolačiće ne koristi za drugu svrhu osim one opisane u našim Pravilima o privatnosti te ovim Pravilima.

Uz navedene kolačiće koristimo i:

1. kolačiće dodataka društvenih mreža namijenjeni praćenju;

2. promidžbene kolačiće trećih strana – upotrebljavamo kolačiće za prikupljanje podataka o vašoj aktivnosti na mreži i prepoznavanju vaših interesa tako da vam možemo prikazati oglase koji bi vas mogli najviše zanimati. Primanje oglasa utemeljenih na interesima koje vam šaljemo možete i otkazati. Također, upotrebljavamo kolačiće da bi zabilježili, primjerice, koliko je posjetitelja kliknulo na oglas i koje ste oglase vidjeli tako da vam se više puta ne prikazuju isti.

3. analitičke kolačiće – koristimo kolačiće prve i treće strane te druge identifikatore za prikupljanje podataka o upotrebi i performansama, npr. možemo ih koristiti za brojanje jedinstvenih posjetitelja na nekom web-mjestu ili servisu te za razvoj drugih statistika o radu naših web-mjesta i proizvoda ili da bismo saznali kakve su performanse naših proizvoda da bismo ih mogli poboljšati (na primjer, kolačiće koristimo da bismo prikupili podatke koji pomažu u raspodjeli opterećenja). To omogućuje da naša web-mjesta mogu funkcionirati.

Neki od često korištenih kolačića je npr.:
Adclearoptout,
Facebook pixel,
Facebook messenger (page like),
Google analytics,
Google tag manager,
LOGIN_INFO,
Opt-Out-Cookie.

Važno je napomenuti i da neki videozapisi ugrađeni na naše stranice upotrebljavaju kolačić za anonimno prikupljanje statistika o tome kako ste došli i videozapise koje ste posjetili.
Omogućavanje ovih kolačića nije strogo potrebno za web stranicu, ali će vam pružiti bolji doživljaj pregledavanja.
Možete izbrisati ili blokirati te kolačiće, ali ako to činite, neke značajke ove web stranice možda neće funkcionirati.
Informacije vezane uz kolačiće se ne koriste da bi vas osobno identificirali, a podaci o uzorcima potpuno su pod našom kontrolom.
Ovi kolačići se ne koriste za bilo koju svrhu osim onih opisanih ovdje.

Prijenos u treće zemlje
 
Pluma Studios koristi alate i usluge firmi i društvenih mreža koje ne posluju na području Europske unije. Dužni smo vas upozoriti kako treće strane mogu prenijeti vaše osobne podatke u SAD gdje se isti dijele s obavještajnim službama sukladno propisima koji su na snazi u SAD.
Stalo nam je do zaštite vaših podataka i upravo zbog toga smo pokrenuli mehanizme koji će omogućiti još veću razinu vaše zaštite.
O svim poduzetim mjerama ćemo vas dodatno obavijestiti te ćemo po okončanju postupaka koji su u tijeku izmijeniti i naše politike. Ukoliko vas zanima na koji način treće strane mijenjaju svoja pravila o zaštiti podataka pogledajte sljedeće linkove:
https://policies.google.com/privacy?hl=en-US.
https://web.facebook.com/policy.php?_rdc=1&_rdr
 
• Koje kolačiće koristi Meta Platforms Ireland Ltd.?
Meta Platforms Ireland Ltd. (dalje u tekstu: Meta) upotrebljava kolačiće ako imate korisnički račun za Facebook, ako upotrebljavate Meta proizvode, uključujući Facebook page i aplikacije, ili ako posjetite druga web-mjesta i aplikacije koji upotrebljavaju Facebook-ove proizvode (uključujući gumb „sviđa mi se” ili druge Facebook-ove tehnologije).
Kolačići omogućuju Meta-i da vam nudi svoje proizvode i da razumije podatke koje prima u vezi s vama, uključujući podatke o vašoj upotrebi drugih web-mjesta i aplikacija, bez obzira na to jeste li registrirani ili prijavljeni.
Kolačići pomažu pružati, zaštititi i poboljšati Meta proizvode, primjerice personalizacijom sadržaja, prilagođavanjem i mjerenjem oglasa te omogućavanjem sigurnijeg okruženja. Premda se kolačići koje Facebook upotrebljava mogu povremeno mijenjati u skladu s poboljšanjima i ažuriranjima Facebook-ovih proizvoda, upotrebljavaju se za sljedeće svrhe: provjeru autentičnosti; sigurnost i integritet web-mjesta i proizvoda; suzbijanje aktivnosti kojima se krše Facebook pravila ili na druge načine onemogućuje odgovarajuće pružanje Meta proizvoda; oglašavanje, preporuke, analitiku i mjerenje; mjerenje uspješnosti oglašivačkih kampanja za društva koja se koriste Meta proizvodima; omogućavanje da na Facebooku isključite prikaz oglasa na temelju aktivnosti na drugim web-mjestima; pružanje sadržaja koji su relevantni za područje na kojem se nalazite; performanse; analitiku i istraživanje.
Kolačići koje koristi Facebook se postavljaju na vaše računalo ili uređaj i ukoliko se koriste proizvodi koje pružaju drugi članovi Facebook-ovih firmi te web-mjesta i aplikacije koje pružaju druga društva koja upotrebljavaju Meta proizvode, uključujući društva koja ugrađuju Meta tehnologije u svoja web-mjesta i aplikacije. Spomenuto znači da Vaše podatke pod određenim okolnostima mogu osim voditelja obrade www.tvornicasnova.hr prikupljati i drugi partneri Facebook-a kao i druga društva koja možda koriste usluge Facebook-a.
Facebook se koristi kolačićima i prima podatke kada posjetite njegova web-mjesta i aplikacije, uključujući podatke o uređaju i podatke o vašoj aktivnosti bez ikakvog dodatnog djelovanja s vaše strane. To se događa bez obzira na to imate li Facebook-ov korisnički račun i jeste li prijavljeni ili ne.
 
Koriste li se i druge strane kolačićima povezanim s Meta proizvodima?
Da, druge se strane mogu koristiti kolačićima na Meta proizvodima radi pružanja usluga nama i poduzećima koje se oglašavaju na Facebooku.
Naši partneri za mjerenja, primjerice, koriste se kolačićima na Meta proizvodima da bi pomogli oglašivačima razumjeti učinkovitost oglašivačkih kampanja te usporedili učinak tih kampanja s oglasima koji se prikazuju na drugim web-mjestima i u drugim aplikacijama.
Treće strane također upotrebljavaju kolačiće na vlastitim web-mjestima i u vlastitim aplikacijama u vezi s Meta proizvodima. Da biste saznali na koje se načine druge strane koriste kolačićima, pregledajte njihova pravila.
Kako upravljati načinom na koji Facebook upotrebljava kolačiće za prikaz oglasa?
Jedan od razloga zašto upotrebljavamo kolačiće jest da bismo vam prikazali korisne i relevantne oglase na Facebooku i izvan njega.
Načinom na koji se Facebook koristi podacima za prikaz oglasa možete upravljati pomoću alata opisanih u nastavku, dok podatke koje voditelj obrade koristi, a vezani su uz Meta usluge koje Pluma studios koristi možete regulirati i ažurirati putem alata voditelja obrade koji pruža na stranici www.tvornicasnova.hr
Svi:
Prikaz internetskih interesnih oglasa koje prikazuju Facebook i druga društva možete isključiti putem udruge Digital Advertising Alliance u SAD-u, Digital Advertising Alliance of Canada u Kanadi ili Europske udruge za interaktivno digitalno oglašavanje u Europi ili putem postavki mobilnog uređaja. Imajte na umu da softver za blokiranje oglasa i alati koji ograničavaju našu upotrebu kolačića mogu ometati te kontrole.
 
 
Dodatne informacije o oglašavanju na internetu:
Oglašivačka društva s kojima Meta surađuje uglavnom se služe kolačićima i sličnim tehnologijama u sklopu svojih usluga. Da biste saznali više o načinu na koji oglašivači općenito upotrebljavaju kolačiće i odabirima koje nude, istražite sljedeće resurse: Digital Advertising Alliance, Digital Advertising Alliance of Canada te Europska udruga za interaktivno digitalno oglašavanje.
Upravljanje kolačićima u pregledniku:
Uz sve navedeno, vaš preglednik ili uređaj mogu sadržavati postavke koje vam omogućuju da odaberete hoće li se kolačići spremati u pregledniku te mogućnosti brisanja kolačića. Dodatne informacije o tim kontrolama potražite u pomoći za preglednik ili uređaj.
Na www.tvornicasnova.hr integrirana je usluga Facebook Pixel, čije sljedeće funkcije koristimo za sljedeće svrhe:
• Facebook Connect, analiza pristupnih podataka u svrhe oglašavanja na Facebooku na temelju interesa;
• Facebook Custom Audience, analiza pristupnih podataka u svrhe ciljanog oglašavanja na Facebooku prema trećim stranama;
• Facebook Events, analiza pristupnih podataka u svrhu oglašavanja budućih događaja;
• Facebook Pixel Remarketing, analiza pristupnih podataka stranica pojedinih proizvoda radi oglašavanja na Facebooku na temelju interesa;
• Facebook Pixel Tracking, analiza pristupnih podataka radi oglašavanja na Facebooku na temelju interesa;
• Facebook Pixel Conversions, analiza konverzijskih podataka pri ispunjavanju narudžbe (vrijednost narudžbe, valuta, naznaka radi li se o postojećem ili budućem kupcu) radi oglašavanja na Facebooku na temelju interesa i njegova fakturiranja.
 
Facebook pixel automatski postavlja kolačić kad posjetite www.tvornicasnova.hr, čime se automatski koristi pseudonimirana ID oznaka kolačića i stranice koje posjetite radi omogućavanja gore navedenih funkcija za navedene svrhe. Podaci prikupljeni u tom kontekstu brišu se nakon što se Facebook usluge prestanu koristiti za namijenjene svrhe i po završetku njihove upotrebe.
Facebook Pixel je usluga tvrtke Meta Inc. sa sjedištem u SAD-u, koja je certificirana u okviru sustava zaštite podataka EU-US Privacy Shield. Na temelju tog sporazuma između SAD-a i Europske komisije, Europska komisija je uspostavila odgovarajuću razinu zaštite podataka za tvrtke certificirane u okviru sustava Privacy Shield.
 
• Koje kolačiće koristi Google LLc i s njim povezana društva?
Web stranica www.tvornicasnova.hr koristi i određene Google usluge na osnovi kojih, putem kolačića i Google LLC prikuplja određene osobne podatke (dalje u tekstu: Google).
Kada govorimo o Google uslugama pod spomenutim pojmom smatraju se:
– Google-ove aplikacije,
– web-lokacije i
– uređaji kao što su Pretraživanje, YouTube i Google Home platforme kao što su preglednik Chrome i operativni sustav Android
– proizvode koji su integrirani u aplikacije i web-lokacije trećih strana kao što su oglasi i
– ugrađene Google karte.
Kada ste prijavljeni i stupite u interakciju s nekim Google-ovim uslugama, primjerice objavite komentar za videozapis na YouTubeu, pored vaših aktivnosti prikazivat će se vaše ime i slika. Te podatke Google može prikazivati i u oglasima, ovisno o vašim postavkama.
Pojedine kategorije podataka Google može dijeliti javno i sa svojim partnerima, primjerice oglašivačima ili razvojnim programerima. Isto tako, određenim partnerima Google dopušta da prikupljaju podatke iz vašeg preglednika ili s uređaja u oglašivačke i mjerne svrhe putem vlastitih kolačića ili sličnih tehnologija.
Google se koristi kolačićima za mnoge namjene. Na primjer, kako bi zapamtili vaše postavke sigurnog pretraživanja, kako bi vam oglasi koje vidite bili relevantniji, kako bi prebrojili posjetitelje pojedine stranice, kako bi vam pomogli registrirati se za pojedine Google usluge, kako bi zaštitili vaše podatke ili zapamtili vaše postavke oglasa.
U nastavku možete vidjeti popis vrsta kolačića koje upotrebljava Google i ujedno doznati kako Google i njegovi partneri upotrebljavaju kolačiće u oglašavanju.

1. Upotreba kolačića ˝Postavke˝
Ti kolačići omogućuju Google web-lokacijama da zapamte informacije koje mijenjaju način ponašanja ili izgled web-lokacije, primjerice odabrani jezik ili područje na kojem se nalazite. Na primjer, kada zapamti na kojem ste području, web-lokacija može ponuditi lokalnu vremensku prognozu ili vijesti o stanju prometa. Ti vam kolačići također mogu pomoći da promijenite veličinu teksta, font i druge dijelove web-stranica koje možete prilagoditi.
Ako se izgube informacije pohranjene u kolačiću postavki, upotreba web-lokacije može izgubiti na funkcionalnosti, ali to ne bi smjelo spriječiti rad web-lokacije.
Primjer:
Većina Google-ovih korisnika u pregledniku ima kolačić postavki koji se zove “NID”. Preglednik šalje taj kolačić sa zahtjevima Google-ovim web-lokacijama. Kolačić “NID” sadrži jedinstveni ID koji Google upotrebljava za pohranjivanje vaših postavki i drugih informacija, primjerice, vašeg odabranog jezika (npr., hrvatski), koliko rezultata pretraživanja želite da se prikazuje na stranici (npr., 10 ili 20) te želite li da Google-ov filtar za sigurno pretraživanje bude uključen.

2. Upotreba kolačića  ˝Sigurnost˝
Google sigurnosne kolačiće upotrebljava za provjeru autentičnosti korisnika i zaštitu korisničkih podataka od neovlaštenih strana.
Primjer:
Google upotrebljava kolačiće “SID” i “HSID” koji sadrže digitalno potpisane i kriptirane zapise ID-a korisnikova Google računa i vrijeme posljednje prijave. Kombinacija tih dvaju kolačića omogućuje Google-u blokiranje mnogih vrsta napada, primjerice, pokušaja krađe sadržaja obrazaca koje ste ispunili na web-stranicama.

3. Upotreba kolačića  ˝Procesi˝
Kolačići procesa pomažu web-lokacijama u radu i pružanju usluga koje posjetitelji web-lokacije očekuju, na primjer, pomažu pri kretanju po web-stranicama ili pristupanju osiguranim područjima web-lokacije. Bez tih kolačića web-lokacija ne može pravilno funkcionirati.
Primjer:
Google upotrebljava kolačić zvan “lbcs” koji Google dokumentima omogućuje otvaranje više dokumenata u jednom pregledniku. Blokiranje tog kolačića spriječilo bi pravilan rad Google dokumenata.
 
4. Upotreba kolačića˝Oglašavanje˝
Ova katergorija kolačića Google-u pomažu da oglašavanje postane zanimljivije korisnicima i vrijednije izdavačima i oglašavačima. Kolačići se obično upotrebljavaju za odabir oglasa na temelju njihove relevantnosti korisniku, za poboljšavanje izvješćivanja o uspješnosti kampanje i za izbjegavanje ponovnog prikazivanja istih oglasa pojedinom korisniku.
Primjer:
Kolačići NID i SID, Google koristi radi prilagođavanja oglasa na Googleovim proizvodima kao što je Google pretraživanje. Na primjer, Google upotrebljava te kolačiće kako bi zapamtio vaša posljednja pretraživanja, vaše prethodne interakcije s oglasima ili rezultatima pretraživanja oglašavača i vaše posjete web-lokacijama oglašavača. Potonje omogućuje prikazivanje prilagođenih oglasa na Googleu.
Google upotrebljava i jedan ili više kolačića za oglase koje poslužuje na webu. Jedan od glavnih oglašivačkih kolačića na web-lokacijama koje nisu Googleove zove se “IDE”, a u preglednicima se pohranjuje pod domenom doubleclick.net. Drugi istovrsni kolačić se pohranjuje pod domenom google.com i naziva se “ANID”.
Google upotrebljava i DSID, FLC, AID, TAID i exchange_uid. Ostali Googleovi proizvodi, primjerice YouTube, također mogu upotrebljavati te kolačiće za prikazivanje relevantnijih oglasa.
Ponekad oglašivački kolačići mogu biti postavljeni na domeni web-lokacije koju ste posjetili. U slučaju oglašavanja koje Google poslužuje na cijelom webu, na domenu posjećene web-lokacije mogu se postaviti kolačići “__gads” ili “__gac”.
Za razliku od kolačića koji su postavljeni na Googleovim domenama, Google ne može očitati te kolačiće kada ste na web-lokacijama na kojima nisu postavljeni.
Svrha im je mjerenje interakcija s oglasima na toj domeni i sprječavanje pretjeranog prikazivanja istih oglasa korisnicima.
Google, također, upotrebljava kolačiće konverzije čija je glavna svrha pomoći oglašivačima da utvrde koliko puta osobe koje kliknu njihov oglas doista kupe njihove proizvode.

5. Upotreba kolačića ˝Stanje sesije˝
Web-lokacije često prikupljaju informacije o načinu interakcije korisnika s web-lokacijom. To može uključivati podatke o tome koje stranice korisnici najčešće posjećuju te dobivaju li poruke o pogreškama s određenih stranica. Ti “kolačići stanja sesije” pomažu Google-u da poboljša svoje usluge kako bi korisnicima pružili bolji doživljaj pregledavanja.
Blokiranje ili brisanje tih kolačića neće učiniti web-lokaciju neupotrebljivom.
Spomenuti se kolačići, također, mogu upotrebljavati za anonimno mjerenje učinkovitosti PPC-a (plaćanja po kliku) i udruženog oglašavanja.
Primjer:
Kolačić zvan “recently_watched_video_id_list” koristi se kako bi usluga YouTube zabilježila koje je videozapise određeni preglednik gledao u posljednje vrijeme.

6. Upotreba kolačića ˝Analytics“
Za analizu prometa internetske stranice www.tvornicasnova.hr koristi se Google (Universal) Analytics, analitička usluga tvrtke Google Ireland Limited (www.google.de) koja posluje u skladu s irskim propisima, sa sjedištem na adresi Gordon House, Barrow Street, Dublin 4, Irska (www.google.co.uk). Kad se podaci prenose tvrtki Google i kad ih ona pohranjuje na poslužiteljima koji se nalaze u Sjedinjenim Američkim Državama, američka tvrtka Google LLC je certificirana u okviru sustava zaštite podataka EU-US Privacy Shield.
Google (Universal) Analytics koristi metode koje omogućuju analizu vašeg korištenja internetskih stranica, poput kolačića. Automatski prikupljeni podaci o vašem korištenju ovih internetskih stranica obično se prenose na Googleov poslužitelj u SAD-u i tamo pohranjuju. Aktivacijom anonimizacije IP adrese na ovim internetskim stranicama IP adresa se skraćuje prije prijenosa unutar država članica Europske unije ili drugih država koje su potpisnice Sporazuma o Europskom gospodarskom prostoru (EGP). Samo u izuzetnim slučajevima puna se IP adresa prenosi do Googleova poslužitelja u SAD-u i tamo skraćuje. Anonimna IP adresa koju vaš preglednik šalje u okviru usluge Google Analytics ne povezuje se s drugim Googleovim podacima. Nakon što završimo s upotrebom Google Analyticsa, podaci prikupljeni u tom kontekstu se brišu.
Možete spriječiti Googleovo prikupljanje podataka koje generira kolačić, vezanih uz vaše korištenje internetskih stranica (uključujući i vašu IP adresu) i Googleovu obradu tih podataka preuzimanjem i instaliranjem dodatka (plug-in) pregledniku koji je dostupan na sljedećoj poveznici: http://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en. Druga je mogućnost da klikom na ovu poveznicu spriječite buduće Google Analyticsovo prikupljanje podataka na ovim internetskim stranicama. Kolačić kojim ste se isključili (opt-out) pohranjuje se na vašem mobilnom uređaju. Ako izbrišete kolačiće, morate ponovno kliknuti na istu poveznicu.
U bilo kojem trenutku možete izvesti kopiju svojih podataka ili ih izbrisati sa svojeg Google računa.
Po želji možete izvesti kopiju sadržaja sa svojeg Google računa da biste ga sigurnosno kopirali ili koristili na nekoj usluzi izvan Googlea.
Da biste izbrisali svoje podatke, možete:
•Izbrisati sadržaj s određenih Googleovih usluga.
•Potražiti i zatim izbrisati određene stavke s računa putem stranice Moja aktivnost.
•Izbrisati određene Googleove proizvode, uključujući podatke koji su s njima povezani.
•Izbrisati cijeli Google račun.
•Brisanje vaših podataka.
 
A.1. Brisanje svih kolačića sa računala:
Ako uklonite kolačiće, odjavit ćete se s web-lokacija, a vaše bi se spremljene postavke mogle izbrisati.
Kako to učiniti:
1. Otvorite Chrome na računalu.
2. U gornjem desnom kutu kliknite Više, a zatim Postavke.
3. Pri dnu kliknite Napredno.
4. U odjeljku “Privatnost i sigurnost” kliknite Postavke sadržaja.
5. Kliknite stavku Kolačići.
6. Pod stavkom “Svi kolačići i podaci web-lokacije” kliknite Ukloni sve.
7. Potvrdite tako što ćete kliknuti Izbriši sve.
 
A.2. Brisanje kolačića određene web lokacije:
Kako to učiniti:
1. Otvorite Chrome na računalu.
2. U gornjem desnom kutu kliknite Više, a zatim Postavke.
3. Pri dnu kliknite Napredno.
4. U odjeljku “Privatnost i sigurnost” kliknite Postavke sadržaja.
5. Kliknite stavku Kolačići.
6. Pod stavkom “Svi kolačići i podaci web-lokacije” potražite naziv web-lokacije.
7. Desno od web-lokacije kliknite Ukloni .
 
A.3. Brisanje kolačića određenih razdoblja:
Kako to učiniti:
1. Otvorite Chrome na računalu.
2. U gornjem desnom kutu kliknite Više .
3. Kliknite Više alata, a zatim Izbriši podatke o pregledavanju.
4. Pri vrhu dodirnite padajući izbornik pored stavke “Izbrišite sljedeće stavke “.
5. Odaberite razdoblje, na primjer protekli sat ili protekli dan.
6. Stavite kvačicu u okvir opcije “Kolačići i ostali podaci web-lokacije“. Uklonite kvačice za sve ostale opcije.
7. Kliknite Izbriši podatke o pregledavanju.
B. Promjena postavki Google kolačića
Kolačiće koje spremaju web-lokacije možete dopustiti ili blokirati.
 
B.1. Dopuštanje ili blokiranje kolačića prema zadanim postavkama
1. Otvorite Chrome na računalu.
2. U gornjem desnom kutu kliknite Više, a zatim Postavke.
3. Pri dnu kliknite Napredno.
4. U odjeljku “Privatnost i sigurnost” kliknite Postavke sadržaja.
5. Kliknite stavku Kolačići.
6. Uključite ili isključite Dopusti web-lokacijama spremanje i čitanje podataka kolačića.
 
B.2. Blokiranje kolačića s drugih web-lokacija
Kada posjetite neku web-lokaciju, možete dopustiti kolačiće s te web-lokacije, a blokirati one s ostalih web-lokacija koje posjeduju oglase ili slike na toj web-stranici. Da biste blokirali kolačiće trećih strana, uključite Blokiraj kolačiće trećih strana.
Blokirat će se svi kolačići i podaci web-lokacije s drugih web-lokacija, čak i ako je web-lokacija dopuštena na popisu iznimaka.
 
B.3. Dopuštanje ili blokiranje kolačića određene web-lokacije
Ako dopustite kolačiće prema zadanim postavkama, još uvijek možete blokirati kolačiće s određene web-lokacije.
1.Otvorite Chrome na računalu.
2. U gornjem desnom kutu kliknite Više, a zatim Postavke.
3. Pri dnu kliknite Napredno.
4. U odjeljku “Privatnost i sigurnost” kliknite Postavke sadržaja.
5. Kliknite stavku Kolačići.
6. Pored stavki “Blokiraj“, “Izbriši pri izlazu” ili “Dopusti” kliknite Dodaj.
7. Unesite web-adresu.
8. Da biste napravili iznimku za cijelu domenu, umetnite [*.] ispred naziva domene. Na primjer, [*.]google.com odnosit će se na drive.google.com i calendar.google.com.
Možete navesti i IP adresu ili web-adresu koja ne počinje s http://.
9. Kliknite Dodaj.
10. Da biste uklonili iznimku koju više ne želite, desno od web-lokacije kliknite Više, a zatim Ukloni.
Napomena: ako Chromebook upotrebljavate na poslu ili u školi, možda nećete moći promijeniti tu postavku. Ako vam je potrebna dodatna pomoć, obratite se administratoru.
 
B.4. Brisanje kolačića nakon zatvaranja Chromea
Web-lokacijama možete dopustiti da pamte informacije tijekom sesije pregledavanja, ali da automatski izbrišu kolačiće kada zatvorite Chrome.
1.Otvorite Google Chrome na računalu.
2.U gornjem desnom kutu kliknite Više, a zatim Postavke.
3.Pri dnu kliknite Napredno.
4.U odjeljku “Privatnost i sigurnost” kliknite Postavke sadržaja.
5.Kliknite stavku Kolačići.
6.Uključite Zadrži lokalne podatke samo dok ne napustim preglednik.
Ukoliko imate više pitanja ili postoje određene nejasnoće, možete kontaktirati Google i njihov  ured za zaštitu privatnosti, a možete se obratiti i Agenciji za zaštitu osobnih podataka u Republici Hrvatskoj.
 
Upotreba usluge Hotjar za analizu prometa
Za analizu internetskog prometa podaci se automatski prikupljaju i pohranjuju na www.tvornicasnova.hr upotrebom tehnoloških rješenja tvrtke Hojar Limited (www.hotjar.com), kojima se kreiraju korisnički profili upotrebom pseudonima. Za tu se svrhu mogu koristiti kolačići. Pseudonimizirani korisnički profili ne kombiniraju se s osobnim podacima nositelja pseudonima, osim uz izričiti pristanak koji se daje odvojeno. Nakon što prestanemo koristiti Hotjar, podaci prikupljeni u tom kontekstu se brišu.
 
Upotreba usluge Optimizely za analizu prometa i A/B ispitivanja
Za analizu prometa i A/B ispitivanja podaci se na www.tvornicasnova.hr automatski prikupljaju i pohranjuju tehnološkim rješenjima tvrtke Optimizely GmbH (www.optimizely.com), kojima se kreiraju korisnički profili upotrebom pseudonima. Za tu se svrhu mogu koristiti kolačići. Pseudonimizirani profili ne kombiniraju se s osobnim podacima nositelja pseudonima, osim uz izričiti pristanak koji se daje odvojeno. Nakon što prestanemo koristiti usluge Optimizely, podaci prikupljeni u tom kontekstu se brišu.
 
Kako možete kontrolirati kolačiće?
 
Kolačiće možete kontrolirati i/ili izbrisati prema želji.
Možete izbrisati sve kolačiće koji su već pohranjeni na računalu, a postavke većine preglednika omogućuju blokiranje pohrane kolačića.
Ukoliko blokirate kolačiće, možda ćete pri svakom posjetu web-mjestu morati ručno prilagođivati neke željene postavke, a određene usluge i funkcije možda neće biti dostupne.
Pluma studios vam omogućuje da u bilo kojem trenutku ažurirate postavke o kolačićima na linku.

Kako obrisati kolačiće?
 
Ukoliko svojim preferencijama ne želite upravljati putem mjesta na našoj internet stranici, obavještavamo vas da trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise.
Više se možete informirati na sljedećim web stranicama:
 
www.allaboutcookies.org

www.youronlinechoices.com/hr
 
www.aboutads.info/choices
 
https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/analyticsjs/cookie-usage
 
http://www.addthis.com/privacy/privacy-policy
 
 
Uz navedeno od velike pomoći mogu vam biti i sljedeće web stranice
European Interactive Digital Advertising Alliance (EU)
Safari (Desktop)
Internet Advertising Bureau (US)
Safari (Mobile)
Internet Advertising Bureau (EU)
Android Browser
Google Chrome
Opera
Internet Explorer
Opera Mobile
Mozilla Firefox
 
 
Ostala pitanja
 
Ukoliko nas želite kontaktirati u vezi ovih Pravila ili načina na kojeg web stranica koristi vaše podatke, molimo vas da se obratite našem službeniku za zaštitu podataka na e-mail: info@tvornicasnova.hr ili na adresu Pluma studios d.o.o., Nova cesta 151, 10000 Zagreb.