Traje Dječji tjedan 🧡 Tema je igra pa donosimo pet omiljenih aktivnosti iz djetinjstva u kojima će i tvoji klinci uživati

Prvi tjedan listopada svake je godine rezerviran za Dječji tjedan. Ove godine Dječji tjedan traje od 3. do 9. listopada, a tradicionalna godišnja akcija posvećena djeci obilježava se gotovo 70 godina, još od 1953. Opća skupština Ujedinjenih naroda preporučila je svim državama članicama da same utvrde kad će obilježavati Međunarodni dan djece. Vijeće za djecu donijelo je odluku prema kojem se taj dan u Hrvatskoj obilježava prvog dana Dječjeg tjedna, odnosno ponedjeljkom. Tako je Međunarodni dan djece ove godine “pao” na 3. listopada.

Udruga gradova donijela je smjernice za obilježavanje Dječjeg tjedna čiji je moto “Ljubav djeci prije svega”. Zajednička tema ovogodišnjeg Dječjeg tjedna je igra, čime se tjedan dotiče i Konvencije UN-a o pravima djeteta u kojoj, prema članku 31, svako dijete ima pravo na igru.

Zašto je igra važna za djecu?

Igra je jedan od najvažnijih faktora u dječjem životu. Ne samo da se klinci zabavljaju, nego im igra omogućuje da nauče razmišljati kreativno, kao i kako komunicirati s okolinom. Razvijaju se emocionalno te uče kako procesuirati događaje oko sebe. Healthline piše kako je igra ključna za razvoj djece jer je to način na koji ona uče, a istraživanja su pokazala kako igra umanjuje stres.

Psihologinje iz Psidacte za Čitaj svojoj bebi rekle su kako djetetova igra može otkriti mnogo o djetetu. Ona je, pojašnjavaju, odraz onoga što je djetetu važno. Dijete mijenja svoju igru prema vlastitim interesima i sposobnostima te se ona razvija kako se razvija i mijenja dijete. Svaka je igra, kažu psihologinje prilika za razvoj pa se u igri promatra i razvijenost socijalnih kompetencija kod djeteta – uključuje li dijete drugu djecu u igru, kako interpretira različite socijalne situacije i iskustva te kako rješava konflikte.

“Djetetova igra nam može reći puno o njemu. Ona je odraz onoga što je djetetu važno. Dijete mijenja svoju igru prema vlastitim interesima i sposobnostima te se ona razvija kako se razvija i mijenja dijete.” – Psidacta

Psiholozi za Healthline objašnjavaju da je igra važna jer daje djeci priliku za oponašanje onoga što vide, kao i za vježbanje raznih vještina. Igra je prilika za kreativnost i za eksperimentiranje te im pomaže komunicirati s drugima. Igra donosi kognitivne, fizičke, društvene i emotivne dobrobiti za svako dijete.

Kognitivni benefiti

Igra je važna jer potiče razvoj kritičkog razmišljanja, poboljšava pamćenje, pomaže u razumijevanju uzroka i posljedice te pomaže djetetu u istraživanju vlastite uloge u svijetu. Djeca kroz igru koriste svoja osjetila i razvijaju znatiželju, a takve su vještine temelj intelektualnog i kognitivnog razvoja. Osim toga, igra je važna jer inspirira djecu na maštu i stvaralaštvo.

Fizički benefiti

Igra ja bitna za razvoj fine i grube motorike. Potiče kretanje i razumijevanje odnosa u prostoru, razvijaju se ravnoteža i spretnost. Poboljšava, kažu psiholozi za Healthline, razvoj motoričkih vještina, izdržljivosti, fleksibilnosti te stvara svijest o tijelu i njegovim mogućnostima. To je posebno razvijeno kod igara koje uključuju trčanje, skakanje, plivanje, ples, vožnju biciklom i penjanje po drveću.

Društveni benefiti

Igra je važna i za društveni razvoj jer pomaže djeci da nauče kako komunicirati s drugima. Kroz igru, djeca bolje i lakše razumiju očekivanja okoline i društvena pravila. Osim toga, igra je prilika za dijeljenje misli i ideja, slušanje i postizanje kompromisa.

Emocionalni benefiti

Igra je važna jer pomaže djeci bolje razumjeti vlastite emocije. Na primjer, kad dijete izgubi u igri, ono uči procesuirati tugu, ljutnju ili žaljenje. Igranje pomaže i u razvoju samopouzdanja, potiče stvaranje identiteta i samopoštovanja kod djece.

Kad je riječ o izboru igara općenito, savjet je držati se jednostavnosti. To preporučuju i psihologinje iz Psidacte koje kažu kako najkreativnije igre mogu nastati iz najjednostavnijih materijala. Roditelji, kažu, često biraju one igračke za koje smatraju da bi djetetu bile zanimljive. To su nerijetko igračke s puno funkcija, svjetala i baterija, no one imaju ograničeni set mogućnosti. Igra pomaže spoznati nove svjetove, a vizualno privlačne i zabavne igre često mogu “zamagliti” motive zašto se djeca uopće igraju.

– Kako bi igra bila poticajna za razvoj djeteta, treba odabrati ispravne poticaje. Iz tog razloga u vrtiću obično nema puno plišanaca ili trenutno popularnih igračaka već se aktivnosti formiraju oko didaktičkog materijala i slikovnica, knjiga… Naime, iako suvremene igračke izgledaju vrlo atraktivno: svijetle, pokreću se, lete, sviraju, govore… One su mnogo manje poticajne za dječji razvoj. Takve igračke već u startu ograničavaju što je s njima moguće i time i ograničavaju mogućnosti igre i razvijanja sposobnosti djeteta – kažu psihologinje iz Psidacte i dodaju da, što je igračka jednostavnija i manje stvari radi sama po sebi, u većoj se mjeri razvijaju djetetova, mašta, kreativnost, spoznaja, sposobnost rješavanja problema i ustrajnost.

Dječji tjedan 2022.: Igra i kretanje na otvorenom

Dječji tjedan svake godine želi usmjeriti pozornost na prava, potrebe i aktivnosti s djecom i za djecu. Pokreću se nove akcije bitne za razvoj i odgoj djece te se potiče volonterski društveni i stručni rad odraslih s djecom, kao i aktivno sudjelovanje djece u lokalnoj zajednici, no i šire. U tome veliku ulogu imaju Društva “Naša djeca”, kao i lokalni koordinacijski odbori “Gradovi i općine-prijatelji djece” i koordinacijski odbori “Županije-prijatelji djece”.

Kako piše Udruga gradova, lokalne se sredine pozivaju da ove godine u Dječjem tjednu provode akcije pod motom “Zavrti se, poskoči i u Dječji tjedan doskoči”. Cilj je potaknuti djecu na igru i kretanje na otvorenom, daleko od ekrana mobitela i računala. Moto Dječjeg tjedna ujedno je i poziv na zajedničku igru, druženje, učenje i kreativno stvaralaštvo s roditeljima, nastavnicima i volonterima.

Prvi dani listopada i cijeli Dječji tjedan ove su godine obilježeni lijepim vremenom – sunčani su dani popraćeni i ugodnim temperaturama, kao stvorenima za igru i druženje na otvorenom, što je i cilj Dječjeg tjedna. Iako takve zabavne aktivnosti treba provoditi kad god je moguće, ovaj se tjedan stavlja poseban naglasak na igru pa u nastavku donosimo i nekoliko prijedloga koje ovog tjedna možeš isprobati s klincima. Super je stvar što će te mnoge igre vratiti u djetinjstvo pa smo sigurni da ćeš uživati u njima zajedno s djecom.

Krede u boji – probudi umjetnika u djetetu (ali i u sebi!) i kupi kutiju s kredama u boji. Dvorište je najbolje platno pa je vrijeme da djeca puste mašti na volju. Ako mu crtanje inače nije zabavno, vjerujemo kako će ga krede ipak zainteresirati i brzo će stvarati najšarenije crteže. Imamo i super ideju – predloži im igru “Školice”, trebaš samo kredu i par kamenčića. Zabava je zajamčena!

Gumi-gumi – igra s elastičnom trakom jedna je od najpopularnijih igara u vremenu “prije ekrana”. Vjerujemo kako se i dalje sjećaš nekih gumi-gumi pokreta, a možda i pjesmice koje su igru pratile, zbog čega će je uvijek bila jako zabavna. Neki su u gumi-gumi igri bili pravi majstori pa raznim tehnikama preskakali elastičnu traku, no ne treba biti najveći majstor da bi ova igra bila užitak.

Graničar – riječ je o još jednoj igri koja je obilježila mnoga djetinjstva, kao i satove tjelesne i zdravstvene kulture u školama. Neka tvoje dijete pozove prijatelje, napravite dvije skupine i neka zabava počne! Pravila graničara znaju se razlikovati, no cilj je isti – treba izbjeći loptu, odnosno njome gađati igrače protivničkog tima. Uzbuđenja sigurno neće nedostajati.

Igra skrivača – jedna od dobrih, starih igara je i igra skrivača u kojoj kreativnost i snalažljivost dolaze u prvi plan. Odredi se “pik”, odnosno mjesto za spas, a zatim osoba koja traži broji, ostali se skrivaju. Nakon riječi “Tko se nije skrio, magarac je bio”, potraga kreće, a napetost dolazi u prvi plan.

Igra frizbijem – ako želiš djeci priuštiti nesvakidašnju zabavu, razmisli o frizbiju! Pronađi livadu na kojoj ćete slobodno bacati frizbi, a super je stvar što će u ovoj igri uživati i mali i veliki pa u aktivnost možeš uključiti i male i velike. Čak i oni koji nikad nisu primili frizbi u ruke, brzo će savladati vještinu baratanja frizbijem, a kod djece će se dodavanjem frizbijem razviti spretnost, refleksi i motorika.

Odaberi personaliziranu knjigu za svoje dijete

Prijavi se i čeka te brdo iznenađenja

Prijavi se i među prvima saznaj za ekskluzivne popuste, novosti, pogodnosti i još puno toga!