Kako odgojiti samopouzdano dijete? Donosimo 9 savjeta koje možeš primijeniti da razvije vjeru u sebe!

Zadovoljno i samopouzdano dijete želja je svakog roditelja, a stručnjaci imaju nekoliko prijedloga s kojima mu možeš pomoći da razvije vjeru u sebe.

Želja svakog roditelja je odgoj sretnog i samopouzdanog djeteta. Samopouzdanje se razvija učenjem novih vještina, a stručnjaci kažu da, kako djeca postaju starija, tako razvoj njihovog samopouzdanja postaje jednako bitan kao i razvoj vještina. Kako odgojiti samopouzdano dijete pitanje je s kojim se susreću mnogi roditelji, a stručnjaci imaju nekoliko savjeta s kojima im, kao roditelj, možeš pomoći da steknu vjeru u sebe. Samopouzdano dijete vjeruje u svoje sposobnosti, a isto tako zna da može učiti iz svojih pogrešaka onda kad u nečemu nije uspješno.

Da bi odgojili samopouzdano dijete, vrlo je važno ne uzrujavati se oko njihovih pogrešaka, nego ih potaknuti da iz njih uče, kažu iz Child Mind Institute. Osim toga, treba ih ohrabrivati da isprobavaju nove stvari te ih učiti da ne odustaju, čak i onda kad nisu uspješni iz prvog pokušaja. Da biste odgojili samopouzdano dijete, bitno je slaviti njihov trud, kao i pojasniti im da je bitno prihvatiti nesavršenosti.

U nastavku donosimo još nekoliko savjeta kako odgojiti samopouzdano dijete.

9 praktičnih savjeta kako odgojiti samopouzdano dijete

Pažljivo s komplimentima i pohvalama

Jasno je kako djeca trebaju mnogo ohrabrenja, bilo da uče puzati, čitati, pisati, bacati loptu ili crtati. No, za odgoj samopouzdanog djeteta, s pohvalama i komplimentima treba ‘oprezno’. Naime, dijete se može naviknuti na tvoje riječi da je nešto dobro napravilo, i to u takvoj mjeri da će teško razlikovati kad su neki trenuci još vrjedniji slavljenja. Također, dijete može osjetiti i kad pretjeruješ (npr., izgovarajući rečenice poput ‘To je najbolji toranj od kocaka koji sam ikad vidio’) i tako početi ignorirati komplimente i pohvale. Stručnjaci za Parents.com kažu kako dijete ne treba hvaliti kada učini nešto što bi trebalo, poput pranja zubi ili bacanja prljave majice u koš za rublje. Umjesto toga, pokušaj djetetu ponuditi konkretne povratne informacije. Umjesto da kažeš kako je crtež prekrasan, možeš, primjerice, istaknuti kako lijepo koristi pojedinu boju na crtežu.

Nemoj uvijek ‘spašavati’ svoje dijete

Prirodno je da dijete želiš zaštiti od toga da bude povrijeđeno, kao i spriječiti osjećaj obeshrabrenosti ili eventualne pogreške. No, kada interveniraš, može se dogoditi da djetetu nećeš napraviti nikakvu uslugu. Za odgoj samopouzdanog djeteta važno da je zna da je u redu doživjeti neuspjeh, kao i da je osjećaj tuge ili ljutnje sasvim normalan. Stručnjaci tvrde kako djeca uče svladavanjem prepreka, a ne tako što roditelji svladavaju sve prepreke za njih. Posebno je važno, tvrde psiholozi za Parents.com, da djeca imaju priliku igrati se i riskirati, bez osjećaja da će ih roditelji kritizirati ili ispraviti zbog neke pogreške. Jedan od savjeta za odgoj samopouzdanog djeteta je i taj da se roditelji potiču da namjerno čine neke male greške. Ako dijete vidi da griješiš, a pritom oko toga ne napraviš veliki problem, oni će shvatiti da su greške normalne i osjećat će se mnogo bolje.

Neka dijete samo donosi odluke

Ako tvoje dijete ima priliku donositi odluke od malih nogu, steći će povjerenje u vlastitu dobru prosudbu, što je jedna od bitnih stavki za odgoj samopouzdanog djeteta. Stručnjaci savjetuju da pritom pripaziš da bira između dvije ili tri opcije. Na primjer, nemoj dijete pitati što želi za ručak, nego mu ponudi dvije ili tri ideje između koje će birati. U isto vrijeme, važno je klincu dati do znanja da ti i dalje odlučuješ o mnogim stvarima.

Pokaži mu da je čaša uvijek napola puna

Ako se tvoje dijete osjeća loše i razočarano, pomozi mu razviti optimizam. Umjesto uvjeravanja da situaciju treba ‘gledati s vedrije strane’, potakni ga da razmišlja o konkretnim načinima kako poboljšati situaciju i doći do željenog cilja. Ako se tvom djetetu, na primjer, čini da njegovi kolege čitaju bolje od njega, pojasni mu da svatko uči svojim tempom i predloži mu dodatno vrijeme za čitanje. Za odgoj samopouzdanog djeteta, važno je biti konkretan, odnosno ponuditi više od samih floskula, a prijedlog donosimo u idućoj situaciji. Ako je, primjerice, tvoje dijete shrvano i razočarano jer nije dobilo željenu ulogu u školskoj predstavi, nemoj mu reći ‘Ja mislim da si ti zvijezda!’. Umjesto toga, predlažu stručnjaci za Parents.com, bolje je reći: ‘Vidim kako si razočaran/razočarana. Hajdemo smisliti plan kako povećati šanse da sljedeći put dobiješ ulogu koju želiš.’

Stavi pozornost na njegove interese

Za odgoj samopouzdanog djeteta, dobra je ideja predložiti mu najraznovrsnije aktivnosti i ohrabriti ga da pronađe onu koju stvarno voli. Djeca koja su strastvena prema nekom području, bilo da su to dinosauri ili kuhanje, ponosni su na svoju stručnost i, tvrde stručnjaci, vjerojatnije je da će biti uspješna u drugim područjima svog života. Neobični hobiji mogu biti odlični i za razvoj samopouzdanja kod djece koja se teže uklapaju u školsku sredinu. Hobi može iskoristiti za povezivanje s drugom djecom sličnih ili istih interesa.

Zagovaraj rješavanje problema

Samopouzdano dijete postaje onda kad je sposobno pregovarati kako bi dobilo ono što želi, a stručnjaci kažu kako su istraživanja pokazala da se čak i malu djecu može naučiti kako samostalno rješavati probleme. Ako ti dijete dođe i požali se da mu je drugo dijete na igralištu preotelo igračku, pitaj ga njegovo mišljenje za rješenje problema. Čak i ako je prva ideja zgrabiti igračku natrag, pitaj ga što se može dogoditi ako to napravi. Nakon tog, pitaj ga može li predložiti neke druge načine kako vratiti igračku. Jedno istraživanje s četverogodišnjacima pokazalo je da su došli do iznenađujuće zrelih ideja i prijedloga poput: ‘Bit će zabavnije ako se igraš sa mnom, nego ako se igračkom igraš sam.’

Pronađi način kako da zajedno pomognete drugima

Stručnjaci tvrde da se djeca osjećaju samopouzdanije kad vide da čine promjenu u obitelji, među prijateljima ili u društvu. Za odgoj samopouzdanog djeteta, dobro je da djeca imaju vlastite kućanske obveze, a uvijek dijete možeš pozvati da ti pomogne u poslu. Izgovori rečenice poput ‘Stvarno bi mi dobro došla tvoja pomoć’, a osim što će pomoći njegovom samopouzdanju, iz prve će se ruke uvjeriti da zadaci koje rade odrasli zahtijevaju napor pa će mu biti lakše u budućnosti.

Pronađi priliku da dijete provodi i vrijeme s odraslima

Djeca se vole družiti sa svojim prijateljima, no stručnjaci za Parents.com kažu da je za odgoj samopouzdanog djeteta bitno da budu i u društvu različitih odraslih osoba. Takvo društvu proširuje njihove vidike, omogućuje razgovor s drugom odraslom osobom koja nisi ti i daje drugačije poglede na svijet.

Maštajte i razgovarajte o budućnosti

Potakni dijete da razmišlja o budućnosti, i to na način da radi nešto važno i posao koji ga ispunjava. To će doprinijeti odgoju samopouzdanog djeteta pa će se već od malih nogu osjećati sigurnije u vezi sebe. Razgovaraj s djetetom o odabiru svoje karijere i pitaj ga što bi on želio biti. Bez obzira na njegove želje, ne umanjuj mu očekivanja. Čak i ako se predomisli, najvažnije je da razmišlja o svojim ciljevima.

Odaberi personaliziranu knjigu za svoje dijete

Prijavi se i čeka te brdo iznenađenja

Prijavi se i među prvima saznaj za ekskluzivne popuste, novosti, pogodnosti i još puno toga!