Brineš li se kako starije dijete pripremiti na dolazak prinove? Isprobaj par savjeta za svaku dob, od prve godine pa do škole

Prinova u obitelji donosi uzbuđenje, ali izazove i pitanja, među kojima je i ono kako starije klince pripremiti za novog člana obitelji.

Prinova u obitelji znači radost i uzbuđenje, ali sa sobom donosi i izazove. Jedan od njih odnosi se na pripremu starijeg djeteta ili starijih mališana na dolazak bebe. Postavljaju se mnoga pitanja poput ‘Treba li djetetu reći da će dobiti bracu ili seku?’, ‘Hoće li biti ljubomorno?’, ‘Kako im možemo pomoći u zbližavanju?’. 

Pitanja je mnogo i ne postoji univerzalan odgovor na njih, a prinova u obitelji kod svakog će djeteta izazvati drugačiju reakciju. Raising Children piše kako djeca moraju naučiti dijeliti ljubav i pozornost s prinovom u obitelji. To se može činiti kao veliki korak, posebno ako su u pitanju todleri jer će imati osjećaj da više nisu u središtu pozornosti. 

Prinova u obitelji je veselje, ali nosi i izazove

Kad barem približno znaš što možeš očekivati od reakcije u pojedinoj dobi, onda se lakše i pripremiti za nove (slatke) izazove. Bez obzira na dob, djeca će trebati prilagodbu, a Raisiling Children piše kako se pozitivan odnos između braće i sestara na kraju najčešće razvije kad beba napuni približno 14 mjeseci. 

1-2 godine

Portal Healthy Children piše kako djeca u ovoj dobi ne mogu jasno razumjeti što znači imati brata ili sestru. Bez obzira na to, neka čuju da govoriš o prinovi u obitelji i neka osjete tvoje uzbuđenje. Možda neće razumjeti oko čega je nastalo uzbuđenje, no ta će radost prijeći i na mališana. Stručnjaci kažu kako trebaš imati na umu da, kad se dijete rodi, ponekad nećeš moći zadovoljiti potrebe oba djeteta. A kad se roditelji osjećaju iscrpljeno, potražite pomoć bližnjih i prijatelja jer podrška uvijek dobro dođe.

U ovoj dobi, dobra je ideja čitati slikovnice s tematikom prinove u obitelji. To je jedan od načina na koji će se dijete upoznati s pojmovima poput ‘brat’, ‘sestra’, ‘novo dijete u obitelji’.  Isto tako, kad prinova dođe u obitelj, pokušaj učiniti nešto posebno za stariju sestru ili starijeg brata. To može biti poseban znak pažnje, odlazak na mjesto gdje voli ići, samostalno vrijeme s bakom, djedom ili drugom odraslom osobom koja je djetetu draga.

Stručnjaci ističu i da je važno pojasniti kad u obitelj dolazi novi član. Budući da djeca nemaju klasičan pojam vremena, dolazak prinove u obitelj možeš povezati s bitnim događajem, primjerice rođendanom člana obitelji, piše Raising Children. 

2-4 godine

Prema pisanju Healthy Children, u ovoj dobi su djeca i dalje iznimno privržena roditeljima i ponekad ne znaju kako ‘dijeliti’ roditeljsku pažnju. Tvoje dijete može biti i osjetljivo na promjene ili mu prinova u obitelji može predstavljati svojevrsnu ‘prijetnju’. 

Da u obitelj dolazi nova beba, djetetu možeš priopćiti kad počneš kupovati potrebne stvari i odjeću ili ako mališan pita zašto mami ‘raste trbuh’. Od velike pomoći u ovakvim situacijama mogu biti slikovnice i knjige, a pokušaj djetetu reći za prinovu u obitelji prije nego čuje od nekog drugog iz obitelji. 

S mališanima je važno biti iskren. Objasni mu da je beba slatka, nježna i željna maženja, no isto tako spomeni i da će ponekad plakati, kao i tražiti mnogo roditeljskog vremena i pozornosti. Također, neka klinci znaju da će proći određeno vrijeme prije nego će se s bracom ili sekom moći igrati, a osjeća li se nesigurno, pojasni mu da ćeš ga jednako voljeti nakon dolaska bebe.  Stručnjaci za Healthy Children kažu kako je dobra ideja mališana uključiti u planiranje za dolazak prinove. Uključi ga u kupovinu potrebnih stvari, pokaži mu njegove fotografije dok je bio malen. Izvrsna ideja je i personalizirana knjiga ‘Kako sam došao na svijet’, rimovana priča koja na šaljiv način otkriva kako nam bebe dolaze na svijet. Uz to, planiraš li s novim članom obitelji koristiti stvari i igračke starijeg djeteta, daj mu da se s njima poigra, a možeš mu kupiti i lutku kako bi se o njoj brinuo. 

Nadalje, ako se s dolaskom prinove u obitelj poklapaju i neki veliki događaji poput skidanja pelena ili samostalnog spavanja, pripazi na ‘tajming’. Pokušaj sve završiti prije dolaska bebe, a ako nije moguće, odgodi za malo kasnije kako se dijete ne bi osjećalo iscrpljeno zbog učenja novih stvari, ali i brata ili sestre koji mu sad prave društvo. Stručnjaci upozoravaju da se roditelji ne trebaju iznenaditi ako starije dijete iznenada traži bočicu ili pelenu. Kažu kako je to sasvim normalno jer dijete tako ‘provjerava’ ima li i dalje roditeljsku ljubav i pozornost. Umjesto da mu kažeš da se ponaša u skladu sa svojom dobi, pruži mu potrebnu pažnju, a pohvali ga kad se ponaša zrelije. 

Prije odlaska u bolnicu, bitno je objasniti djetetu jer će možda zbuni maminim odlaskom na nekoliko dana. Obavezno mu naglasi da, kad se mama vrati iz bolnice, društvo će joj praviti i nova beba. Važno je i da u tom razdoblju ne dođe do velike promjene u rutini starijeg djeteta jer će se tako osjećati sigurnije.  Nakon dolaska bebe doma, u dnevni raspored ubaci i vrijeme za starije dijete. Čitajte, igrajte se, slušajte glazbu ili jednostavno razgovarajte. Važno je da dijete zna da i dalje želiš provoditi vrijeme s njim, a uključi ga i u aktivnosti s bebom – može sudjelovati u hranjenju ili zajedničkom maženju. 

Od 5. godine pa nadalje

Prinova u obitelji često ne predstavlja ‘prijetnju’ djeci starijoj od pet godina, kao što je to slučaj s mlađima. Ipak, i njih je važno pripremiti pa mu ispričaj što čeka obitelj, i to na jeziku koji razumije. Neka zna što znači imati prinovu u obitelji, kakve promjene donosi i što to znači za njega. Klinci te dobi mogu pomoći u pripremama za dolazak prinove, a stručnjaci za Healthy Children kažu kako je dobra ideja da što prije vidi novu bebu nakon rođenja.

Kad mama i beba dođu doma, neka stariji brat ili starija sestra imaju osjećaj velike uloge u brizi za dijete. I, naravno, nemoj zanemariti zajedničko samostalno vrijeme sa starijim klincima, neka i znaju da su i oni posebni. 

I još par vrijednih savjeta…

Raising Children donosi još nekoliko savjeta koje možete isprobati prije i nakon dolaska prinove u obitelj

  • Čitajte priče o bebama. Gledajte ilustracije i razgovaraj s djecom kako obitelj raste
  • Pokaži djetetu fotografije dok je bilo malo
  • Neka mališan dotakne trbuh, neka osjeti kako se beba ‘rita’
  • Pitaj dijete čemu se posebno veseli kad nova beba dođe u obitelj
  • Pojasni mu da nova beba u obitelji ima svoje potrebe
  • Ohrabri dijete da se druži i igra s drugom djecom. Tako će razviti društvene vještine i lakše stvoriti odnos s novorođenim bratom ili sestrom. 

Odaberi personaliziranu knjigu za svoje dijete

Prijavi se i čeka te brdo iznenađenja

Prijavi se i među prvima saznaj za ekskluzivne popuste, novosti, pogodnosti i još puno toga!