MITOVI O MAJČINSTVU: 5 stvari koje mislimo da znamo, a onda dobijemo bebu

Današnjim trudnicama stvarno nije lako. Različite (i nerijetko oprečne) informacije salijeću ih sa svih strana; iskusne mame dijele svoje savjete, a forumi i društvene mreže prepuni su (bes)korisnih podataka. Zbog svega  toga pojavljuju se različiti mitovi o majčinstvu i pogrešna očekivanja o majčinstvu, dok je realnost puno drugačija. U nekom trenutku, gotovo sve majke upadnu u zamku tih očekivanja, čije neispunjavanje često dovodi do osjećaja podbacivanja i sumnje u svoje majčinske sposobnosti. 

Mnoge žene teže nemogućem idealu „savršene majke”, a upravo pogrešni mitovi o majčinstvu doprinose tom pritisku. U nastavku donosimo nekoliko dobro poznatih mitova o majčinstvu. Neke mitove o majčinstvu pokušat ćemo opovrgnuti kako bismo mogli pružiti stvarnu sliku majčinstva koje, kao i sve ostalo, ima svoje ljepote i izazove.

Najčešći mitovi o majčinstvu s kojima se mnoge trudnice susreću

MIT #1: „Dobro sam se pripremila i znam što me čeka.“

STVARNOST:

Postoje mnogi mitovi o majčinstvu, ali ovaj je jedan od najčešćih. Da, dobra priprema i čitanje knjiga o majčinstvu zaista jesu bitni, ali novopečene mame brzo otkriju kako mnoge knjige idealiziraju prve dane s bebom i minimiziraju poteškoće s kojima se mame moraju nositi. Taj idealistički prikaz može pridonijeti osjećaju neuspjeha novopečenih mama.

MIT #2: „Prvih par mjeseci s bebom bit će najsretniji u mom životu.“

STVARNOST:

Iako će biti milijun preslatkih, toplih i ljubavlju ispunjenih trenutaka s bebom, odgoj djeteta i prilagodba kroz koje prolaze nove mame su također vrlo stresni. Majčinstvo je posao od 24 sata dnevno uz rijetku mogućnost uzimanja predaha. Sasvim je u redu obožavati svoju bebu, a još uvijek strahovati od svakodnevnih zadataka, obaveza i odgovornosti.

MIT #3: „Samo se loše mame žale kada im je teško.“

STVARNOST:

Potpuno je normalno ne imati sve pod kontrolom. Potpuno je normalno izdvojiti vrijeme za sebe ako ti je potrebno. Nije sramota priznati da ti treba pomoć. I nije sramota priznati da nije lako biti majka. Zapravo, to je najteži, ali i najljepši posao na svijetu.

MIT #4: „Druge mame će biti moji saveznici.“

STVARNOST:

Spomenuli smo kako mitovi o majčinstvu često mogu prouzrokovati osjećaj manje vrijednosti, ali isti efekt mogu uzrokovati i ostale majke. Druge se mame ponekad boje da će izgledati kao loši roditelji pa izbjegavaju govoriti o poteškoćama koje majčinstvo neizbježno donosi. Novopečene majke se stoga često moraju nositi s osudama zbog načina na koji odabiru odgajati svoje dijete. Najbolje je izbjegavati redovite kontakte s takvim tipovima žena. Umjesto toga, potraži mame koje ti pružaju podršku i koje otvoreno progovaraju o izazovima majčinstva.

MIT #5: „Nakon dolaska bebe, moja veza s partnerom će biti sve jača i naš odnos će blistati.“

STVARNOST:

Rođenje bebe je vrijeme prilagodbe i za mame i za očeve, a to za sobom nosi i promjene u vašem odnosu. Novopečene majke mogu se osjećati preopterećeno i smatrati kako im partner ne pomaže dovoljno, čak i ako se partner trudi, iskazuje potporu i pokazuje razumijevanje. Ipak, zapamtite da vas dvoje možete uspostaviti novu, bližu vezu kao roditelji, ali uz puno zajedničkog truda i rada. Naoružajte se strpljenjem i ljubavlju.

Odaberi personaliziranu knjigu za svoje dijete

Prijavi se i čeka te brdo iznenađenja

Prijavi se i među prvima saznaj za ekskluzivne popuste, novosti, pogodnosti i još puno toga!