Dan planeta Zemlje: 5 eko aktivnosti u kojima će klinci uživati

Pet zabavnih eko aktivnosti koje možeš isprobati s klincima povodom Dana planeta Zemlje

Dan planeta Zemlje svake se godine obilježava 22. travnja kako bi se podigla svijest o zaštiti okoliša i ukazalo na problem globalnog onečišćenja. Dan planeta Zemlje prvi je put obilježen 1970. godine, a svake se godine provode razne akcije i ekološki projekti kako bi se skrenula pozornost na aktualne probleme i educiralo o odgovornom ponašanju. Dan planeta Zemlje možeš obilježiti i kod kuće s klincima pa donosimo aktivnosti koje nisu samo zabavni projekti za djecu i cijelu obitelj, već će najmlađe naučiti i važnosti očuvanja zemlje. 
Dan planeta Zemlje idealna je prigoda da naučiš djecu važnosti recikliranja i brige o okolišu. Ali kako?

Kreativne eko aktivnosti su razonoda u kojima će tvoji mališani uživati, a usput naučiti važne životne lekcije o ekologiji, baš na Dan planeta Zemlje.

Zabavne aktivnosti za Dan planeta Zemlje

U nastavku donosimo pet super zabavnih ideja – zajedno isprobajte neke od njih i malenim koracima pomozite našem planetu da bude zdraviji i zeleniji.

1. Zasadite cvijeće u recikliranim teglicama

Jedna od najzabavnijih eko aktivnosti za djecu je, naravno, sadnja cvijeća. Za početak, pronađite u kuhinji stare limenke ili staklenke, a za ovaj projekt možete iskoristiti i kartonsku kutiju za jaja. Obojite ih ili ukrasite papirom iz časopisa, kamenčićima iz vrta ili starom tkaninom. Te će posude postati preslatke teglice za cvijeće. Cvijeće možete posaditi iz sjemena ili presaditi iz postojeće tegle. Uz ovaj zabavni projekt djeca će saznati kako da starim predmetima pronađu novu svrhu, a usput će naučiti kako se brinuti za svoje malene zelene ljubimce.

Bonus savjet: Povedi klince u vrtni centar kako bi sami odabrali cvijeće koje žele zasaditi – to će ih dodatno motivirati.

2. Izradite hranilicu za ptice

Ovo je jedna od eko aktivnosti koja će djecu zabavljati još duuugo nakon Dana planeta Zemlje. Za ovaj projekt trebat će vam kartonski tuljac od wc papira ili ubrusa, maslac od kikirikija, razne sjemenke, uže i drveni štapići. Ako su djeca manja, iduće korake napravi ti. Za početak, uzmi tuljac i probuši rupe na vrhu i dnu. Na dno tuljca umetni drvene štapiće, a kroz rupe na vrhu provuci uže i zaveži ga u čvor. Drveni štapići poslužit će kao mjesto gdje će ptice moći sletjeti, a uže će pomoći da hranilicu objesiš na drvo u dvorištu. Zajedno premažite vanjski dio tuljca maslacem od kikirikija i na maslac zalijepite sjemenke. I to je to! Hranilica za ptice je gotova, a u ovoj eko aktivnosti uživat će i ptičice, ali i tvoji mališani koji će ih znatiželjno promatrati tjednima.

Bonus savjet: Umjesto tuljca možeš koristiti plastičnu bocu, kartonski tetrapak ili bilo kakav čvršći materijal koji možete izrezati u raznim oblicima za još zabavniji efekt.

3. Izrazite kreativnost uz zabavni kolaž

Prikupite stare časopise, salvete, ukrasne vrećice i tkanine i pretvorite ih u umjetnost. Najjednostavniji motiv za izradu kolaža je cvijeće – zajedno izrežite prikupljene materijale u raznobojne latice i nalijepite ih na papir. Ova umjetnička djela nakon izrade možeš uokviriti i ponosno izložiti u svom domu. Preslatko, zar ne?

4. Reciklirajte stare pastele

Ako kod kuće imate hrpu polomljenih komadića pastela, nemojte ih baciti, već ih iskoristite i reciklirajte u ovoj zabavnoj eko aktivnosti u kojoj će uživati na Dan planeta Zemlje, ali i bilo kad kroz godinu. Skupite što više šarenih ostataka pastela i otopite ih u mikrovalnoj ili u pećnici na niskoj temperaturi. Boje možete u potpunosti pomiješati kako biste stvorili nove nijanse ili pak blago promiješati za mramorni uzorak. Možete ih ostaviti nepomiješane kako biste kreirali raznobojne kolaž-pastele. Ako ste pastele otopili u mikrovalnoj, rastopljenu smjesu možete uliti u kalup za muffine i čekati da se ohlade. Ako ste ih pak otopili u pećnici, nakon što su se pastele ohladile i stvrdnule, možete ih zajedno izrezati kalupima za kekse u raznim oblicima.

5. Zajedno otputujte na virtualni odmor

Vjerujemo kako će i odrasli nešto novo naučiti u ovoj zabavnoj eko aktivnosti za djecu. S djecom se ušuškajte na kauču i upustite u virtualnu šetnju egzotičnim destinacijama, uživajući u ljepotama našeg planeta. Kada djeca upoznaju šarenilo biljnog i životinjskog svijeta, povodom Dana planeta Zemlje, nauči ih kako dati svoj doprinos za očuvanje tih prirodnih ljepota.
Na internetu se može naći hrpa virtualnih turneja, a u nastavku donosimo neke koje bi klincima mogle biti najzanimljivije povodom Dana planeta Zemlje:

Odaberi personaliziranu knjigu za svoje dijete

Prijavi se i čeka te brdo iznenađenja

Prijavi se i među prvima saznaj za ekskluzivne popuste, novosti, pogodnosti i još puno toga!