Razveselite klinca za prvi dan vrtića: Mali znak pažnje vrtićarcima će razvući osmijeh na lice 🥰 (a i susret s novom rutinom bit će lakši)

Prve vrtićke dane obilježi i slatkim darom. Pripremili smo par prijedloga za idealan poklon za vrtić koji ostaje super uspomena na bitan dan.

Prvi dan vrtića, taj veliki dan uvijek, uvijek je poseban, bez obzira na to susreće li se mališan prvi put s vrtićem ili mu se vraća nakon ljetnih praznika. Prilagodba gotovo nikad nije jednostavna, no mališana možeš razveseliti tih dana i posebnom sitnicom i pripremiti mu poklon za vrtić. Realno, svi se veselimo sitnicama i svakome mali znak pažnje uljepša dan pa smo sigurni da će i tvoj mališan razvući osmijeh od uha do uha kad vidi kakav ga poklon za vrtić čeka pa će mu i susret s novom dnevnom rutinom lakše pasti.

Nova sredina za mališane ponekad je i pomalo zastrašujuća pa ta životna prekretnica u početku može biti praćena neizvjesnošću, tjeskobom ili plačem jer se susreću s novim rutinama i novim pravilima. Zato je potrebno da roditelji, prije polaska u vrtić, upoznaju dijete s novim iskustvima koja ga čekaju, a poklon za polazak u vrtić može biti samo lijep i simpatičan “dodatak” kojim ćete razveseliti mališana i obilježiti novo poglavlje u dječjem životu. Mališana treba uvesti u novo poglavlje života i objasniti mu što ga sve čeka u vrtiću, a ako se u novu-staru sredinu vraća nakon praznika, možeš ga podsjetiti na vrtićku rutinu i pravila. Pričaj djetetu o igrama koje će igrati, djeci koju će upoznati i pojasni mu kako ćeš ga na kraju dana pokupiti i s veseljem poslušati sve vrtićke avanture.

Stručnjaci smatraju kako roditelji ne bi trebali davati obećanja na koja ne mogu utjecati, poput onog da će već prvog dana dijete steći mnogo novih prijatelja. Naime, tako će se vrtić, umjesto uzbudljivim, činiti zastrašujućim mjestom, jer se dječja očekivanja neće poklopiti s realnošću. Ono što kao roditelj možeš je razgovarati s mališanom, predstaviti mu što ga čeka, pojasniti mu da sklapanje prijateljstva ide polako i poslušati postoji li problem koji ga muči vezan za odlazak u vrtić. I, na kraju dana, sve to možeš uljepšati sitnicom koja će mu razvući osmijeh od uha do uha.

Poklon za vrtić koji će razveseliti svakog mališana

Naravno, najvažnije je da si tu za svog vrtićarca i da poslušaš sveeee što je prošao u svom prvom, velikom danu vrtića. No, mala sitnica može biti zgodan dodatak cijeloj novoj avanturi, mali znak pažnje kojim ćete obilježiti novo poglavlje u životu.

Ruksak s omiljenim likom

I jutarnje spremanje lakše će pasti kad cijelu kombinaciju zaokruži kul ruksakom s kojeg ga pozdravlja omiljeni lik iz knjige, crtanog filma ili najdraža životinja. Prije nego se baciš u potragu za savršenim ruksakom, razgovaraj s djetetom i vidi koje su njegove želje pa zajedno krenite u šoping idealne vrtićke torbe. Zamisli samo kakvo će to veselje biti svakog jutra dok se sprema za vrtić, a zatim na leđa stavi novi, najdraži ruksak!

Igračka, ali ne bilo kakva

Da, igračka je taj dar s kojim nikad nema greške. Ipaaak, prije nego što pomisliš da predlažemo JOŠ jednu igračku koja će za čas zaboravljena završiti u kutu sobe, zaboravi sve one bliješteće, šarene, svjetleće igračke koje imaju bezbroj funkcija. Znamo da su na prvu puno privlačnije i djeci se ozare oči čim ih ugledaju u trgovini, no imamo jedan drugačiji prijedlog – didaktičku igračku! Takva je varijanta mnogo poticajnija za dijete pa ćeš spojiti ugodno s korisnim – znaš da je dijete dobilo igračku koja ga veseli i zabavlja, no istovremeno ima prednosti za njegov razvoj.

Zašto je važno birati poticajne igračke, naglasile su i psihologinje iz Psidacte kad su za Čitaj svojoj bebi pojasnile da igračke s mnogo funkcija zapravo imaju ograničen set mogućnosti za igru. S didaktičkim igračkama priča je skroz drugačija! Pomoću njih, djeca stvaraju unutarnje svjetove koji doprinose razvoju kreativnosti, vještina i spoznaja. Trebamo li još nešto dodati zašto je didaktička igračka super poklon za vrtić? 😍

Slatki paket ili omiljeni kolač

A, ma, nema do slatkog, zar ne? Zamisli samo lice tvog vrtićarca kad otvori kutiju, a u njoj hrpaaa omiljenih slatkiša! Možeš mu predložiti da slatkiše podijeli s prijateljima ili s braćom i sestrama i objasniti mu da ne treba sve pojesti odmah (iako, tko je vidio pojesti SAMO jedan red čokolade 😅), nego da ih rasporedi po danima. Tako ćeš ga od malih nogu učiti o disciplini, i to na – sladak način!

Kad pričamo o slasticama, imamo još jednu odličnu ideju. Umjesto da kupiš slatkiše, zasuči rukave, pripremi pregaču i s mališanom se baci na posao! Predloži mu da nakon vrtića ili za slobodan vikend pripremite najdraže kekse ili kolačiće. Dijete će se sigurno osjećati važno, a prijateljima iz vrtića idućeg će dana prepričavati kako je ispeklo najukusniji kolač!

Knjiga je uvijek dobra ideja

S knjigom nikad nema greške – takav dar prikladan je za sve uzraste, a uz lijepu posvetu, postaje i prekrasna uspomena. Pokazuje li tvoj mališan interes za čitanje i slova, imamo najbolju moguću preporuku – knjigu “Kako ću spasiti abecedu?”. Zamisli ovo: mališan putuje u Abecedoniju, gdje nauči baš sva slova i svojim ih znanjem štiti od straaaaašnih Slovoždera. Vjerojatno i ti jedva čekaš čuti što se dalje dogodilo, a zamisli kako je djetetu koji je i glavni lik cijele priče! Dakle, zabavnu i rimovanu možeš i personalizirati, ne samo imenom, nego i fotografijom, a na kraju možeš dodati i posvetu, čime stvaraš uspomenu na te male, a tako velike i bitne vrtićke dane.

Ova posebna slovarica donosi 30 šaljivih pjesmica u rimi, po jednu za svako slovo. Svaka pjesmica sadrži dva motiva koja počinju na isto slovo (npr. Čarobnjak za čarape, Bubamarin bicikl…), što će djetetu olakšati učenje abecede. Trebamo li dalje govoriti? Već vidimo kako će učenje abecede i proučavanje slova biti pravi gušt!

Odaberi personaliziranu knjigu za svoje dijete

Prijavi se i čeka te brdo iznenađenja

Prijavi se i među prvima saznaj za ekskluzivne popuste, novosti, pogodnosti i još puno toga!