Mala škola učenja slova: Kako učenje abecede pretvoriti u zabavnu aktivnost za djecu i roditelje?

Učenje abecede jedna je od prvih aktivnosti u kojima zajedničkim snagama vi i vaše dijete postižete nove ciljeve. Ova esencijalna vještina neće samo olakšati odrastanje vašoj djeci, nego će vas u isto vrijeme još više zbližiti. Stoga, slikovnicu u ruke, dijete na krilo i zajedno krenite u uzbudljivu avanturu!

Već oko druge godine života djeca počinju pokazivati interes za učenje slova abecede. Dok neka djeca znanje o abecedi usvajaju brzo, drugima treba malo vremena i ponavljanja. U ovom blogu otkrit ćemo vam nekoliko različitih načina kako učenje abecede učiniti lakšim i najvažnije ZABAVNIM! ✨

Nikada nije prerano, a ni prekasno!

Nikada nije rano za početi čitati djetetu. Još dok su u majčinom trbuhu djeca čuju vaš glas i navikavaju se na njega. Čitanjem od najranije dobi stvarate posebnu vezu, a vaše dijete razvija svoju pažnju, maštu i pamćenje. Djeca kojoj roditelji čitaju od malena zainteresirana su za okolinu, brže i lakše uče, a samopouzdanje im raste sa svakim naučenim slovom i riječju! Tipični jednogodišnjak otprilike zna oko 70 riječi, no pola godine nakon tog događa im se eksplozija riječi i nauče jednu novu riječi svaka dva sata! 🧠

Samo 15 minuta svaki dan!

Svi živimo ubrzanim tempom života i nekada je teško u potpunosti se posvetiti jednom zadatku. No, vašem klincu dovoljno je i samo 15 minuta zajedničkog čitanja. Uzmite njegovu/njezinu najdražu knjigu i povedite ih u avanturu prepunu novih znanja i iskustava! Nekada ćete uspjeti pročitati samo nekoliko redaka, stranicu ili dvije, ali ne brinite. Svakodnevnim zajedničkim učenjem, broj stranica će narasti kao i samopouzdanje vašeg djeteta.

Igrajte se riječima

Zajednički stvarajte rime, pjesmice i priče! Čitajte svojim klincima naglas od rođenja, to im pomaže da čitanje knjiga povežu s ugodnim osjećajima. Djeca vole čuti razne zvukove, rime i riječi – aktivirajte sva njihova osjetila i uvedite ih u magični svijet knjiga. Glumite riku lavova, zvuk vjetra i pružite svojoj djeci prave zvučne kulise u sigurnosti vaše kuće!

Pokazujte im sve!

Neka prstićima prate tekst, a vi ih uputite u povezanost slika i teksta. Najbolji način da vaše dijete još više zavoli čitanje jest da ga stavite u glavnu ulog. Personalizirane slikovnice stoga će biti vaš najbolji prijatelj u podučavanju abecede. Priče u kojima možete prilagoditi izgled djeteta, njegovo ime i usput mu napisati posvetu sigurno će ga još više potaknuti na učenje abecede. Personalizirana priča „Kako ću spasiti abecedu“ pretvorit će vašeg klinac u pravog malog superjunaka koji spašava slova od strašnih slovoždera i usput postaje pravi mali profesionalac u poznavanju slova i riječi!

Najbolju knjiga za učenje abecede dolazi sa superkul aplikacijom „Slovarica“ koju možete pronaći u Iphone i Android storeu. Aplikacija je memory igra popraćene pričama iz personalizirane knjige „Kaku ću spasiti abecedu“. Svaki put kada vaše dijete pređe level u igrici, otključat će priču koju će moći i pročitati i poslušati! Ova zabavna i edukativna igra pomoći će vašem djetetu da s lakoćom svlada abecedu i s uzbuđenjem dočeka prvi razred.

Na zabavan način uče o odgovornost!

Listajući slikovnice i slušajući priče, djeca razvijaju odgovorno ponašanje prema knjigama i shvaćaju da su knjige izvori znanja. Uz odgovorno ponašanje, također razvijaju maštu, ulaze u svijet umjetnosti i književnosti dok u isto vrijeme razvijaju svoje logičkog zaključivanje.

Ponavljanje!

Mi veliki dobro znamo da je ponavljanje majka znanja, naši mali junaci od malena treniraju upornosti, a ponavljanje najčešće započinju s riječima „mama, mama, mama, mama“. Umjesto da samo ponavljaju „mama, tata…“, gurnite im slikovnicu u ruke i neka ponavljaju najljepše avanture u kojima će svaki put naučiti nešto novo. Mi u Tvornici snova mislimo da je svaki zajedničko proveden trenutak važan, iako ga proveli u čitanju iste slikovnice po 10. put!

Odaberi personaliziranu knjigu za svoje dijete

Prijavi se i čeka te brdo iznenađenja

Prijavi se i među prvima saznaj za ekskluzivne popuste, novosti, pogodnosti i još puno toga!