Istina o prijateljstvu nakon rođenja bebe

I to se dogodilo. Tvoja najbolja prijateljica, ona s kojom si šetala uokolo s rukom u ruci, prljavih koljena i brade ulijepljene od sladoleda – postala je mama!
Sretna si i dijeliš s njom svaki događaj, ali na ovo se nisi pripremila.

Ni vaše prijateljstvo više ne izgleda isto. Pa pogledajmo što se sve promijeni.

1.

DOGOVORI ZA KAVU PRIJE I POSLIJE BEBE

Prije:

-“Hej, jesi za kavu?”
-“Jesam, kada?”
-“Pa, ajmo sada!”
-“Može!”

Sada:

Prvi pokušaj zvanja: nitko se ne javlja.
Nakon 15+ neuspješnih poziva, netko diže slušalicu, ali to nije tvoja prijateljica nego neka žena koja zvuči ispijeno kao da je odradila dupli sat bootycore treninga bez ijedne pauze – ton joj je čudan, hrapav i tih, jako tih. Taman se spremaš prekinuti taj poziv i nazvati 192, kad između šapata razabereš njezin glas. Dobro je. Ipak je to ona.
I kaže: “Nazovem te malo kasnije.” OK, misliš si. I tako započinje faza čekanja.
Nedugo (nakon samo mjesec-dva), ona nazove. Zvuči bolje jer je uspjela odspavati pola sata, kako ti euforično objasni. I tako dogovorite kavu.
Pa odgodite. Što je ujedno početak nove runde.

2.

A KAKO IZGLEDA TA KAVA (KAD SE NAPOKON DOGODI)

Prije:

– “Bla, bla, bla!”
– “Ha, ha!”
– “Bla, bla bla!”
– “Ha, ha!”
(i tako barem 3 sata)

Sada:

– “Bl…”
– “Evo dudica, zlato, evo… Što si ono govorila?”
– “Bla”
– “Joj, miško, sad će mama (poseže za bebom u kolica). Ma ‘ko se to meni ukako, ‘ko se to, kako se smiješ, ajde, pokaži ti teti kako se smiješ, da, da, moja velika beba. Šta si ono govorila?”
– “Pa…”
– “Joj, ej, sorry, moramo joj stvarno sad presvuć’ pelenu…”

Nakon pelene i dvije-tri kašice od kojih barem pola završi na podu, a ostala polovica u tvom krilu, beba zaspe. I to te jako obraduje jer sad se napokon možete napričati…ali onda…

– “Možeš, molim te, tiše? Tko zna kad će opet zaspati?” – upozorava te tvoja draga prijateljica.

OK, počneš šaptati ali onda se onaj da-citirate-prijateljicu-majmun-od-konobara usudi pitati ljude za susjednim stolom što će popiti, beba se promeškolji, a sastanak neslavno završi (možda se beba probudila i vrišti, a možda jednostavno mora kući jer se, eto, mlijeko u bočici pokvarilo – u pitanju su takve nijanse).

3.

DRUŽITE SE PO ROĐENDANIMA … DJEČJIM

Prije:
Rođendan se počinje planirati bar koji mjesec unaprijed. Torta uopće nije na popisu. Bira se restoran i klub. Nitko ne zaboravi doći, iako se kasnije barem jedna od vas ne sjeća polovice večeri.

Sada:
Ako se i ne uspijete vidjeti po nekoliko mjeseci, bez brige – tu je bebin rođendan kada ćete se sigurno vidjeti jer, razumije se, dječji rođendani su najvažniji događaji u godini.

Doduše, sam koncept zabave i druženja sad izgleda malko drukčije: tako te već na vratima nogom ravno-u-koljeno mlatne neki klinac kojeg prvi put vidiš, dok drugi taman u trenutku kad se pogneš u pokušaju da smanjiš bol razmota rođendansku frulicu i zatrubi ti na uho. Kao invalid došepesaš u dnevni boravak gdje te nitko niti ne primijeti, jer svi su odviše zaokupljeni lovom na razno-razne klince koji se penju po stropovima.

Vrhunac večeri je, dakako, puhanje svjećica. To se događa ovako: 30-ak odraslih osoba razdragano, u raznim tonalitetima, pjeva „sretan rođendan ti“, dok su klinci za cijelo to vrijeme strateški podijeljeni u 3 grupe: jedna grupa prstićima oskvrnjuje tortu, druga grupa se svađa i međusobno mlati jer se želi dočepati puhanja svjećica umjesto slavljenika, a oni najmanji (koji čine treću grupu) najčešće od užasa plaču iz petnih žila, dok ih roditelji veselo potiču da se nasmiješe za zajedničku fotku.

4.

I OD TEBE SE OČEKUJE DA BUDEŠ MAMA

“De ga malo pridrži”, tako to, naizgled bezazleno, započne. Priberi se, ponavljaš si u panici. Stisni bebu, ne, nemoj toliko stiskati bebu, evo gleda me, šta sad da radim, izgledam ‘ko budala. Evo gleda me. Uh, što je slatka. Joj, zlato malo, buci-buci…

I tu te negdje razdraganost oda. Nesvjesno se nasmiješiš, što se pokaže kobnom pogreškom. Sad, kad “znaš s djecom” puno ćeš češće držati bebu, a nije isključeno niti to da ćete unaprijediti u hranitelja bebe ili osobnog zabavljača (ako se to dogodi, jedan savjet: čuvaj se zvečki-u-glavu).

5.

TKO SI TI UOPĆE?

Većinu vremena čini ti se kao da se vas dvije više uopće ne poznajete. Vodite toliko različite živote i kao da u svakom tom životu jednostavno nema mjesta za onu drugu. Ali onda, jedan dan…

Jedan dan, ona te nazove kako bi ti rekla da joj je dijete (koje sad već ima dvije godine) upravo razvuklo cijelu rolu wc papira po stanu i reklo: „vidi mama, zmija“. I tek tako, obje se počnete smijati. I smijete se ujednačeno, u ritmu, dugo i od srca – onako kako se istoj stvari mogu smijati samo ljudi koji se potpuno razumiju.

Odjednom, sve je kao prije.
Baš kao da između vaših života nema nikakve razlike.
Baš kao da ste se vidjele jučer.
Baš kao da ste zajedno svaki dan.

Jer i jeste, na neki način.

Pokaži joj to ovim dirljivim poklonom

Odaberi personaliziranu knjigu za svoje dijete

Prijavi se i čeka te brdo iznenađenja

Prijavi se i među prvima saznaj za ekskluzivne popuste, novosti, pogodnosti i još puno toga!