BOŽIĆ U TVORNICI SNOVA: Snovotvorci dijele svoje planove i želje, a i pokoju behind-the-scenes tajnu o knjigama

Ahhh blagdani, najljepše doba godine… A ako si dio Tvornice snova, blagdani su ujedno i najužurbaniji period. Snovotvorci marljivo rade kako bi sve naručene personalizirane knjige brzo i sigurno stigle do domova njihovih glavnih junaka.

Zato smo odlučili malo predahnuti i porazgovarati s Andrijanom i Goranom – osnivačima magične Tvornice snova. S nama su podijelili puno zanimljivih dogodovština i planova. U nastavku saznaj kako izgleda Božić onih osoba čije knjige uveseljavaju tisuće i tisuće mališana svake godine.

ANDRIJANA MAJSTOROVIĆ, autorica personaliziranih knjiga Tvornice snova

Ove godine je svjetlo dana ugledala još jedna tvoja božićna knjiga “Sretan Božić!”. Otkrij nam par nepoznatih detalja koji ovu knjigu čine drugačijom od ostalih.

Tako je, izašla je najslađa knjiga do sada. Barem ako mene pitate. Kao prvo, obožavam Božić. Kao drugo, priča je namijenjena najmlađima, kategorija od 0 do 3-4 godine. I, kao treće, “Sretan Božić!” je nježna i rimovana priča, prepuna malih životinjskih prijatelja koji također slave Božić. A novost je to što se može birati između dvije opcije korica i naslova, ovisno o tome je li knjiga za onaj najposebniji, prvi djetetov Božić ili pak za mališane koji su ih izbrojali već nekoliko.

Što ti priželjkuješ pod božićnim drvcem ove godine?

Zvučat će kao floskula, ali zdravlje i mir. Oboje je luksuz danas (ili oduvijek).

Ti si pero iza svih magičnih priča Tvornice snova, a nedavno si i postala mama – koja je omiljena knjiga tvog malenog sina Ria?

Oh, pa ne baš tako nedavno – Rio će 5 dana prije Božića napuniti dvije godine. Eto još jednog razloga zašto volim Božić.
Rio tamani knjige od rođenja, u biblioteci ih imamo barem stotinu. Svaka od njih u nekom periodu bila mu je najdraža. U posljednje vrijeme najviše voli baš mamine (nije da on kuži da su mamine, dakle nije subjektivan): “Gdje je nestala baka?” i “Kako će Rio spasiti abecedu?”

Osim veselih i toplih personaliziranih knjiga, gotovo svake godine napišeš i Pismo Djeda Božićnjaka. Ponestane li ti ikada inspiracije? Ako da, kako ju pronađeš?

Da, Djed Božićnjak je moj alter ego. Napisala sam hrpu pisama u njegovo ime, i to ne samo za djecu već i članove obitelji, prijatelje i poslovne partnere. Nemam pojma odakle inspiracija, možda pomaže što još uvijek potajno vjerujem u Djedicu.

Postoji li poklon koji si oduvijek htjela, a nikada nisi dobila?

Pa ne, zapravo. Ne postoji. Nisam od stvari. Jedino knjige – njih kupujem i slažem kao hrčak. Ali ne moram ih dobiti na poklon. Sama si ih redovito poklanjam.

GORAN GALETIĆ, CEO Tvornice snova

Koju ocjenu daješ 2023. godini i zašto?

Svake godine si postavim neke ciljeve i planove (često prilično nerealne, možda preambiciozne i teško ostvarive…) i na kraju godine se uvijek iznenadim kako se većina toga nije ispunila!

Ipak, najljepše trenutke koje mi je život donio u ovoj godini nisam planirao, ali sam možda nesvjesno maštao o njima.
Tu prvenstveno mislim na trenutke provedene s djecom, obitelji i prijateljima, kao i na nevjerojatne stvari koje je tim Tvornice snova u ovoj godini smislio i ostvario. Kad vidim kakav smo teren pripremili za iduću godinu – ovoj mogu samo zahvaliti i dati čistu desetku.

Kada bi mogao tražiti Djedicu samo jednu stvar ove godine, što bi to bilo?

Tražio bih ga da je bio s nama ovo ljeto kad smo kum i ja pripremali hobotnicu ispod peke, tako da nas na vrijeme upozori da ju skinemo s vatre…. Ili bar skrene pažnju da ne pretjerujemo s vinom pa bismo se možda i sami sjetili.

Ali čekaj, žene su nas cijelo vrijeme upozoravale da usporimo s vinom… Možda se Djedica ipak pojavio, samo u njihovom obliku… Sad sam zbunjen, možemo li preskočiti ovo pitanje molim te?

Kako planiraš provesti blagdane?

Svake godine cijela obitelj ide negdje u brdske krajeve gdje iznajmimo kuću – pa je tako i ove godine. Tamo se družimo i uživamo u „iću i piću“. Glavna zanimacija nam je kako djecu uvaliti djedu i baki, tako da se nadamo da ove godine nisu postali mudriji i da će nam plan opet upaliti.

Imaš devetogodišnju kćer Petru, a nedavno se obitelji pridružio i maleni sin Jakov. Koja je razlika između sadašnjih blagdana i onih kada je Petra bila jedinica?

Pa rekao bi da se radost i ljubav množe, ali višestruko. Sa svakim članom obitelji pojedinačno – tako da je razlika „nebo i zemlja“. Jakov obožava Petru, on njoj često posluži kao beba za presvlačenje ili publika za „Supertalent“, tako da je puno veselije i dinamičnije. I da, obzirom da je Petra sad već velika cura, već sam zaboravio koliko hrane može završiti na podu, plafonu, novoj košulji… Uglavnom, veselo!

Ali ono što je neprocjenjivo su maženja prije spavanja – Jakov zasad želi samo da ga tata uspavljuje pa koristim priliku dok je tako.

Uspješno vodiš Tvornicu snova već 12 godina, koja svojim personaliziranim naslovima uveseljava mnoge. Što ti čitaš svojoj djeci?

Hvala ti na tome što misliš da ju uspješno vodim. Ipak, bez Andrijane ne bi bilo ničega, ali to je već neka druga tema…

Jedva čekamo da nabavimo bor jer je Jakov fasciniran borovima. Kad prolazimo kroz grad stalno pokazuje prstom i viče „bo, bo“ čim ugleda neki svjetleći bor. To je krenulo od kad sam mu poklonio našu najnoviju knjigu „Sretan Božić Jakove!“ koja ima bor na naslovnici. Mislim da smo knjigu do sad pročitali već 100 puta, tako da nam svima već „izlazi na uši“. Svi sjedimo u dnevnom boravku, Jakov se odjednom zaleti do police s knjigama, zgrabi tu knjigu i onda svi strepimo kome će prići da mu čita – sva sreća seka Petra većinom „nagrabusi“.

Ona je sad već treći razred i voli čitati, tako da se totalno uživi dok čita Jakovu neku knjigu, glumi glasove, viče, gestikulira…na što se on previja od smijeha.

Inače, osim kod kuće imamo stvarno pravu malu biblioteku dječjih knjiga, za što je najviše zaslužna njihova teta Andrijana. I naravno sve personalizirane knjige Tvornice snova. Petra uvijek dobije neku „beta“ ili „nultu“ verziju dok isprobavamo tisak i boje….tako da se stalno žali i traži „original“.

Pitanje za Petru – tata i teta ti vode Tvornicu snova! Što ti je omiljena stvar kod toga?

Pa najbolje mi je što teta svaki put kad napiše neku knjigu, prvo dođe kod mene i meni pročita priču te me pita za mišljenje. Ja uvijek ispravim ono što ne valja i onda to ispadne super!

Tako da mi je super što im mogu pomoći i sudjelovati u stvaranju knjiga. Tata mislim da samo tipka na kompjutoru, tako da njemu baš i ne mogu pomoći – to je dosadan posao.

Kreiraj najljepši božićni poklon za svoje dijete

Odaberi personaliziranu knjigu za svoje dijete

Prijavi se i čeka te brdo iznenađenja

Prijavi se i među prvima saznaj za ekskluzivne popuste, novosti, pogodnosti i još puno toga!