Putovanje s djecom: 8 savjeta za organizaciju koji će olakšati put

Putovanje s djecom uvijek je izazovno. Naši savjeti mogu olakšati organiziranje cijele avanture s klincima.

Proljetni dani i topla sezona zovu na otkrivanje novih, zanimljivih odredišta. Ako je putovanje s djecom ideja o kojoj i ti sve više razmišljaš, imamo nekoliko savjeta koji će ti olakšati pakiranje i cijelo putovanje.

Bez obzira na to radi li se o prvom putovanju s prvim djetetom ili iza sebe imaš već mnogo prijeđenih kilometara s klincima, putovanje s djecom uvijek je izazovno. Od toga što spakirati do aktivnosti na destinaciji, lista o čemu treba razmišljati prilično je duga. Međutim, imaj na umu da je organizacija ključ dobrog putovanja pa ćeš s dobrom pripremom lakše savladati i potencijalne izazove.

Praktični savjeti za putovanje s djecom

No, prije svega, imamo jedno ‘upozorenje’ – čak i kad putovanje s djecom isplaniraš do posljednjeg detalja, stvari mogu krenuti u neočekivanom smjeru. To ne mora biti nužno loše, samo trebaš biti spreman na sve. Ipak, u tome i je čar putovanja s djecom jer se radi o posebnoj avanturi koja stvara najljepše uspomene.

Razgovaraj s djetetom prije puta

Prije nego i kreneš s pakiranjem, dobra je ideja upoznati dijete s idejom putovanja. Ono za najmlađe znači novo iskustvo, pogotovo ako putuju prvi put. Stoga, vrlo je bitno objasniti im što ih čeka, kao i s čime se sve mogu susresti. Taj je dio bitan kako im ne bi bilo neugodno ili da se ne uplaše. Objasni im svaki korak puta jer će cijela obitelj više uživati u cijeloj avanturi. Možeš im pojasniti što će vidjeti na aerodromu, kako izgleda putovanje autobusom ili što može očekivati kad dođete na odredište. Većoj djeci objasni kako se treba ponašati u javnom prijevozu, hotelu ili apartmanu, restoranu, u razgledavanju grada…

Pakiraj se pametno

Pakiranje je mnogima najmrži dio svakog putovanja, a ako putujete s djecom – ne pretjerujte sa stvarima. Najbolje je spakirati osnovne stvari. Znamo da to možda zvuči komplicirano, čak i nemoguće jer želiš ponijeti sve ono što klinci koriste i kod kuće. No, to je loša ideja jer ne želiš za sobom vući i ultra-težak kovčeg među kojima će mnoge stvari ostati neiskorištene.

Dobra je ideja djetetu dati vlastiti kofer – ne samo da ćeš osloboditi mjesto u vlastitom kovčegu, nego će dijete postati samopouzdano i osjećati se važno. Također, zajedno se pakirajte pa ih ohrabri da sami odaberu stvari koje žele ponijeti na obiteljski odmor. Tako ćeš kod njih stvoriti uzbuđenje i pritom možeš odgovoriti na sva njihova pitanja, kao i naučiti ih bitne lekcije o pakiranju i organizaciji.

Prije putovanja s djecom, ne zaboravi provjeriti vremensku prognozu. To će ti pomoći u pametnom pakiranju, kao i u planiranju svih aktivnosti na putovanju.

Putuješ li s bebačem ili todlerom, pobrini se da uz sebe imaš dovoljno pelena i vlažnih maramica, barem za putovanje do odredišta. Isto vrijedi i za dodatnu odjeću pa neka ti jedna kombinacija uvijek bude pri ruci. Ubaci i osnovne lijekove, za eventualnu mučninu ili, na primjer, alergiju. Također, prije puta raspitaj se i o identifikacijskim dokumentima za djecu. Najčešće je putovnica dovoljna isprava, no nužno je provjeriti kako na putovanju ne bi bilo neugodnih iznenađenja.

Uzmi si dovoljno vremena

Kad je u pitanju putovanje s djecom, ne postoji opcija pakiranja i polaska u zadnji čas. Vrlo je bitno za sve uzeti dovoljno vremena. Ono što ti inače oduzima svega nekoliko minuta, s djecom se može i odužiti pa u raspored uvrsti i ekstra vrijeme.

Ako s klincima putuješ zrakoplovom, pobrini se da na vrijeme dođeš u zračnu luku i imaš dovoljno vremena ako nešto krene u krivom smjeru. Raniji polazak i dodatno vrijeme za svaki korak ne odnosi se samo na putovanje avionom, nego na svako putovanje s djecom. Kad stignete na odredište, imaj na umu da možda i nećete stići pogledati sve planirano. Umjesto toga, neka raspored bude opušten i neka se u njemu nađe dovoljno vremena za prilagodbu i izmjenu planova. Fleksibilan raspored znači i manje stresa, a samim time i zadovoljnije putnike.

Kako bi dobili na vremenu, dobra je ideja ranije bukirati sve što je moguće jer ćeš time izbjeći čekanje u redovima. Osim smještaja, rezerviraj ulaznice za znamenitosti i atrakcije, ture po gradu, karte za muzeje i tematske parkove te oko toga gradi raspored.

Ne zaboravi na (zdrave) grickalice

Glad može biti okidač za nervozu pa sa sobom uvijek imaj neke grickalice, po mogućnosti zdrave varijante. Putovanja ne idu uvijek u planu pa se razmak između dva obroka zna otegnuti. Hrana u drugoj državi može biti drugačija od onog što tvoji klinci inače jedu za ručak pa će brzo ogladnjeti. Grickalice nisu dobra ideja samo za djecu, nego i odrasle pa ih je svakako dobro imati pri ruci.

Raspitaj se o popustima za djecu

Popust ili besplatna ulaznica za klince može uštedjeti mnogo novaca na putovanje. Iznenadit ćete se na koliko mjesta postoji popust namijenjen djeci – javni prijevoz, ulaznice za muzeje, znamenitosti i druge atrakcije, ture s vodičem po gradu, a na nekim mjestima, čak i restorani!

Ne zaboravi na knjige i igračke

Kod putovanja s djecom, najbitnije im je da im bude zabavno. Sigurno će biti uzbuđeni zbog nove avanture zrakoplovom, autobusom ili brodom, no dobro je pripremiti i neku novu knjigu ili igračku koji će im zaokupiti pozornost. Naravno, ne zaboravi omiljen naslov i najdražeg plišanca jer ne želiš kroz cijelo putovanje slušati pitanje zašto medo, slon ili žirafa nisu također išli na put!

Neka dijete stvara uspomene

Ako je tvoje dijete dovoljno odraslo, razmisli o tome da mu daš fotoaparat s kojim će zabilježiti trenutke s putovanja. Osim što će se zabaviti, stvorit će i najljepše uspomene te pokazati kako je avantura izgledala kroz njegove oči. Tako će se i više fokusirati i na stvari koje vide oko sebe.

Uvijek imaj dijete na oku

Posljednje, ali i najbitnije – iako se čini kao prilično očigledan savjet, nikad ne ispuštaj dijete iz svojeg vidnog polja. Dok kupuješ ulaznice, razgledavaš suvenire, prijavljuješ se na aerodromu ili naručuješ hranu, neka ti dijete uvijek bude na oku. Ako putuje više odraslih, podijelite dužnosti – dok jedna osoba kupuje karte, druga neka pazi na klince. Kad su dovoljno odrasli, napiši na papir ili ih nauči osnovnim informacijama poput imena i prezimena, kontakt-telefona, lokalne adrese ili e-maila.

Odaberi personaliziranu knjigu za svoje dijete

Prijavi se i čeka te brdo iznenađenja

Prijavi se i među prvima saznaj za ekskluzivne popuste, novosti, pogodnosti i još puno toga!