Kako djetetu knjigu učiniti zanimljivom? Neka tvoj mališan postane glavni lik najmaštovitijih priča!

Stručnjaci neprestano naglašavaju važnost čitanja djeci, i to ne tek kad malo porastu, nego već od najranije dobi. Tako Tereza Tičić, dr. med. specijalist pedijatrije za Čitaj svojoj bebi kaže kako je čitanje vještina koja se usvaja od najranijih mjeseci, a s čitanjem se može započeti još za vrijeme trudnoće. Međutim, da bi se djetetu čitanje približilo i da bi mu ono bilo interesantno i privlačno, važno mu je ponuditi i zanimljive knjige.

Kad se govori o razvojnim fazama, djeca do 3. godine života najčešće već brzo listaju stranice i često traže da im se čita jedna te ista priča, a djeca starija od tri godine već sama drže knjige, listaju stranice i opisuju jednostavne radnje, pojašnjava pedijatrica Tičić, i dodaje kako je to razdoblje u kojem djeca počinju postavljati pitanja. Postavljanje pitanja znači i da postoji interes, a iznimno je bitno je poticati njihovu znatiželju. Jedan od načina kojima se ona može potaknuti su i zanimljive knjige.

Kako birati zanimljive knjige? Personalizacija je jedan od načina!

Odličan način kako knjige učiniti interesantnijima je personalizacija. Personalizirana knjiga podrazumijeva da je njezin glavni lik tvoje dijete, čime priča odmah postaje uzbudljivija i napetija pa će dijete teško ispustiti knjigu iz ruke. Baš suprotno, istoj će se priči iznova vraćati jer je sve uzbudljivije kad je tvoj mališan ujedno i glavni junak maštovite priče!

Personalizacija je put do zanimljive knjige, što potvrđuju i općenite statistike vezane za personalizirane proizvode. Tako se oni u prosjeku prodaju za 40% više od standardne verzije koja nema custom made moment, a razloga za to je mnogo. Samo neki su taj što će se osoba osjećati posebno, važno i voljeno, personalizacija daje posebnu vrijednost i momentalno podiže raspoloženje, a tu je i osjećaj povezanosti koje stvaraju personalizirane stvari. Sve to vrijedi i za personalizirane knjige će se tvoje dijete posebno obradovati. Zamisli samo oduševljenje kad svoj lik ugleda na koricama knjige! Osmijeh od uha do uha neće skidati danima, a knjigu neće ispuštati iz ruku.

Neprestano se naglašava kako ljubav prema čitanju klincima treba usađivati od najranijih dana. Međutim, to je često mnogo lakše izreći u teoriji nego izvesti u praksi. Nekad je to zbog nedostatka vremena, ponekad zbog manjka motivacije ili interesa… Ipak, važno je ne odustati, a jedan od načina s kojima možete potaknuti dijete na čitanje su i zanimljive knjige u kojima će oni biti glavni likovi. Upravo to donosi personalizacija, a u svakoj knjizi pokazuje se hrabrost, posebnost i maštovitost tvog djeteta, što će i kod mališana razviti samopouzdanje. Priča u kojoj je dijete glavni lik, ne samo da će zainteresirati klinca i ostatak obitelji, nego donosi još nešto bitno – takve zanimljive knjige zbližavaju i povezuju članove obitelji u zajedničkim trenucima druženja i čitanja. Svakom članu obitelji bit će zanimljivo pročitati ili poslušati priču u kojoj je upravo on jedan od likova, i to ne samo imenom!

Personalizacija stvara zanimljivu knjigu jer se u priči može odabrati frizura, boja kose i ostali detalji vezani za izgled djeteta i ostalih članova obitelji. Tako će tvoje dijete već na naslovnici prepoznati sebe i lakše se ‘ufurati’ u priču, zbog čega će mu i čitanje postati privlačnije.

Zamisli samo sreću na njegovom licu kad ispod ukrasnog papira ugleda naslov knjige ‘Sretan ti beskrajni rođendan‘ i tako, barem u priči, ima rođendan koji traje vječno! Ili da braća i sestre postanu glavni likovi pernate avanture ‘Ptičji Edolrado‘ koja ne samo da donosi urnebesne događaje i šašve likove, nego nosi i bitnu poruku o razlikama i zajedništvu.

Personalizirane knjige, osim po najluđim avanturama i detaljima s kojima se dijete može poistovjetiti, specifične su po tome što sadrže i osobnu posvetu, a čak je moguće dodati i prave fotografije, zbog čega takve zanimljive knjige postaju i najljepša uspomena.

Personalizacijom mu i tematika knjige postaje interesantnija i ‘bliža’

Kad se djetetu pokušava usaditi ljubav prema čitanju, nisu rijetke situacije u kojima ono odbija knjige. Osim što mu se čitanje može činiti kao zadatak ili posao, a ne užitak, događa se da ga ne zanima format knjige ili mu radnja nije privlačna. To su situacije u kojima će dijete lako uzviknuti ‘Knjige su dosadne!’, no stvar je u tome da zapravo nije naišlo na radnuj priče koja će zadržati njegovu pozornost i potaknuti ga da nastavi s čitanjem. Jedan od savjeta stručnjaka u takvim situacijama je da pronađeš zanimljive knjige s tematikom koja će u njemu probuditi želju za čitanjem, a kasnije i razviti ljubav prema knjigama. U takvim je trenucima dobro posegnuti za personaliziranim knjigama jer ako je tvoje dijete glavni lik priče, zanimat će ga nastavak radnje i s nestrpljenjem će željeti doznati kakve ga avanture još očekuju.

Kad tvoje dijete postane glavni junak priča, knjige će mu postati omiljena razonoda pa će kroz zanimljive knjige i uzbudljive radnje početi otkrivati najmaštovitije i najkreativnije svjetove te, ono najvažnije, zavoljeti čitanje.

Odaberi personaliziranu knjigu za svoje dijete

Prijavi se i čeka te brdo iznenađenja

Prijavi se i među prvima saznaj za ekskluzivne popuste, novosti, pogodnosti i još puno toga!