DANIJELA DVORNIK O UNUKAMA: “Bez obzira na slavu i razne komentare, one odrastaju normalno. Mi smo ‘prgava familija’ i ne damo se!”

Danijela Dvornik otvoreno je progovorila o svojoj ulozi bake, otkrila kako provodi vrijeme s mališankama i priželjkuje li još koju prinovu.

Danijela Dvornik odgovorila je na par pitanja o svojoj ulozi bake, podijelila kako se zabavlja s unukama te otkrila je li lockdown utjecao na njihov odnos. Time je samo potvrdila ono što već dugo naslućujemo – ona je jedna od najcool baka u regiji, prepuna bezuvjetne ljubavi. Ako vam treba podsjetnik koliko su bake važne članice obitelji i koliko bakina ljubav utječe na odrastanje djeteta, pročitajte Danijeline odgovore u nastavku.

Draga Danijela, za početak, kako je to biti baka dvjema najpoznatijim djevojčicama u Hrvatskoj?

Znam da su poznate, ali nisam sigurna da su najpoznatije. 🙂 Ali bez obzira na titulu “najpoznatije”, ja sam normalna baka svojim najnormalnijim unučicama. To je ljubav koja nema granica i koja raste iz dana u dan. I mislim da je to drugi najdivniji osjećaj nakon što jednom postanete mama.

Je li zahtjevno odgajati djecu pod povećalom javnosti, znajući da se svaki vaš korak prati i komentira?

Ja se trudim da sve bude najnormalnije u njihovom odrastanju. Kad one dođu kod mene, znaju ih svi u Sutivanu, ali znali bi ih i da nisu poznate jer je to malo mjesto. Ponekad to ima svoje prednosti i mane, kao i sve u životu. Ali bez obzira na njihovu medijsku povremenu prisutnost, mislim da odrastaju više nego normalno. Naravno, nije baš uvijek ugodno kad si pod povećalom javnosti, jer moraš trpjeti svakojake komentare, ali mi smo ipak “prgava familija” i ne damo se.

Kako si reagirala kada si saznala da ćeš postati baka?

Pa trebalo je neko vrijeme da se pomirim s činjenicom da postajem baka. To je jedna sasvim nova uloga u životu koju iščekuješ, ali nekako ne sjeda “na prvu”, jer do sada si bila samo mama, a od sada će te netko zvati baka. Totalno čudno.

Možeš li nam ukratko opisati kako si zamišljala ulogu bake prije nego što si postala baka i koliko se to razlikuje od stvarne situacije?

Iskreno, nisam uopće razmišljala o tome kakva ću baka biti. Naučila sam da se hvatam u koštac sa situacijama onda kada se dogode. Prvo moraš osjetiti to malo biće u svojim rukama i onda polako gradiš odnos. I nemaš pojma kud to ide, samo znaš da te to malo dijete polako zarobi i da svakim danom postaješ sve zaljubljeniji. Naravno, puno toga se promijenilo od davnih dana kada sam ja bila mama. Danas je djeci i mamama dostupno toliko toga da sam u isto vrijeme bila oduševljena i zgrožena količinom stvari koje djetetu trebaju. Danas imam dvije unučice i prava je avantura dok se spremamo za van.

Kako provodiš vrijeme s mališankama?

Kad su djeca kod mene, ja sam njima posvećena 24 sata na dan. Ali dobro sam organizirana, tako da je kod mene dan isplaniran. Točno se zna raspored i volim da one imaju neki dnevni red i rutinu, mislim da je to njima jako važno, a i meni je tako lakše. Idem s njima u parkić, volim da se igraju i da su fizički aktivne. Sada koristimo vrijeme za kupanje i plažu. Uglavnom, ja volim njima stvoriti ugođaj da su kod bake i da je to nešto skroz drugačije od onoga što imaju kod kuće. Ja sam to imala kod svoje bake i to mi je puno značilo u životu. Želim im biti isto što je i meni moja baka bila.

Čitate li skupa? Ako da, što djevojčice najviše vole čitati?

Lumi je još mala za čitanje ali Bali je već gazdarica velikog broja slikovnica i priča za djecu.
Ona sama bira koju ću joj priču pred spavanje pročitati. Personalizirana knjiga o baki i
unucima je čisti pogodak
, tako one imaju priču o meni i njima u obliku knjige. Vole to da im se
pokaže i čita.

Jesu li na vaš odnos utjecale skoro dvije godine u lockdownu? Ako jesu, kako?

Lockdown… Mi smo zaboravile da je to postojalo. Nije ništa utjecalo, jer smo se viđale kao u najnormalnijem vremenu.

Smatraš li se više tradicionalnom ili cool bakom? Zašto?

Pa ja mislim da sam ja mix svega. Otvorena sam za neke nove načine odgoja, ali isto tako volim i neke stare načine odgoja. Osobno, mislim da se danas u ovo novo doba mnogo toga pomalo otelo kontroli kad pričamo o djeci. Nisam za to da im se treba nešto braniti, ali mislim da treba pronaći neku ravnotežu u ovom kaotičnom vremenu. Mislim da bake imaju ulogu da budu taj neki balans. Sjećam se kad bi mama i tata u nečemu zakazali, ja bih se uvijek obratila baki, ona je bila ta neka mudra protuteža koja je znala što treba.

Vrijedi li i kod vas ona „Bake su tu da razmaze, a roditelji da odgajaju“?

Ne bih se složila, ja ih volim maziti isto kao i roditelji, ali svi zajedno utječemo na njihov odgoj.

Koje su osnovne vrijednosti koje bi voljela usaditi u svoje unučice?

Voljela bih da izrastu u dobre, pametne i snažne žene koje će mijenjati društvo na bolje.

Priželjkuješ li još unuka, ako da – koliko?

Ne priželjkujem ništa. Što bude, bit će.

NOVO U PRODAJI!
Personalizirana priča za baku i unuke

Odaberi personaliziranu knjigu za svoje dijete

Prijavi se i čeka te brdo iznenađenja

Prijavi se i među prvima saznaj za ekskluzivne popuste, novosti, pogodnosti i još puno toga!