Savjeti za tate

5 važnih uloga tate u životu kćeri

Dok smo mali, tate su superheroji - oni rješavaju čudovišta ispod kreveta, zločeste bube i nose nas na ramenima kada više ne možemo hodati. Kada odrastemo, tate su i dalje superheroji, samo što im se dužnosti izmijene.

Biti tata jedne djevojčice u današnje je vrijeme prilično izazovan posao. Ovaj vodič je napravljen kako bi vi, tate, postali što bolji uzori svojim kćerima i kako bi spoznali 5 uloga tate u životu kćeri. Nema na čemu!

1. Tate postavljaju standarde za buduće romantične veze

Uz majke, tate odmalena svojim djelima kćerima pokazuju kako uopće ljubav i poštovanje trebaju izgledati. Tata je tu da pokaže kako se pravi muškarci trebaju ponašati, naročito kroz odnos s majkom. Za djevojčice rani odnos s tatom oblikuje njena buduća shvaćanja romantične ljubavi i ponašanja muškaraca prema ženama. Tata je onaj koji postavlja standard za sve buduće romantične ili prijateljske veze, a pravi tata zna koliko je važna uloga tate u životu kćeri.

2. Tatina ljubav i uvažanje utječu na samopouzdanje kćeri

Kada govorimo o djevojkama, uspjehu i samopouzdanju često nailazimo na probleme bez konkretnog uzroka. Većina djevojaka nepobitno je uspješna u školi, no čini se da taj uspjeh ne igra veliku ulogu u izgradnji samopouzdanja. Uloga koju tata ovdje treba odigrati jest da potakne kćer da riskira, proba nešto novo i da ju ohrabri u novim izazovima. Samopouzdanje i asertivnost grade se metodom pokušaja i promašaja. Objasni svojoj kćeri da nije važno ako nekad ne uspije. Tvoja pomoć učiniti će ju spremnijom na riskiranje i, u isto vrijeme, podići će njeno samopouzdanje.

3. Djevojke koje odrastaju uz predanog oca imaju uspješniju akademsku karijeru

Snažna veza između tate i kćeri počinje se stvarati oko druge godine života djeteta, a ako se njeguje trajat će cijeli život. Ako si otac koji se muči s izražavanjem vlastitih emocija, jednostavno uzmi knjigu, stavi svoju princezu u krilo i počni čitati. Za savršenu avanturu u kojoj su glavni likovi ti i tvoja kćer preporučujemo personaliziranu knjigu Tatino blago . Čitanjem bajki ili priča, naročito personaliziranih, stvara se posebna obiteljska povezanost. U isto vrijeme tvoja kćer bolje upoznaje slova i riječi. Čitanje od rane dobi stvara dobre uvjete za uspješnu akademsku karijeru i za savladavanje školskih izazova.

4. Tate češće potiču kćeri na riskiranje i spontanost

Dobri očevi guraju svoje kćeri da riskiraju i budu spontane. Rizik vrlo često zna završiti kao neuspjeh, a neuspjeh je zapravo savršeni okidač za rast samopouzdanja. Svi znamo da tate nekada znaju biti grubi. Sjetite se svakog puta kada vas je tata iznenada ubacio u more ili kad vas je naživcirao s glupim forama – zapravo je zalijevao vašu spontanost i samopouzdanje. Zato hvala tatama koji nas svaki dan guraju (u more) da budemo bolje i hrabrije verzije sebe. Hvala tatama koji nam znaju objasniti kako se nositi s neuspjehom i kako poslije toga i dalje ostati spontana i odlučna. Hvala tatama koji su odvojili vrijeme kako bi pročitali više o 5 uloga tate u životu kćeri.

5. Tate utječu na kćerine društvene sposobnosti

Želiš da tvoja princeza odraste u komunikativnu, asertivnu i hrabru djevojku koju nije strah reći što misli? Čitaj joj, pričaj s njom i stvarno ju slušaj, tako ćeš ju naučiti da je komunikacija ključ uspjeha. Nauči ju da je pitati za pomoć pozitivna osobina i da njeno mišljenje vrijedi isto onoliko koliko i mišljenja drugih. Jedan od najpoznatijih TV tata, Jay iz Moderne obitelji, ulogu oca objasnio je vrlo kratko i slatko: “90% uloge tate je samo biti tu za svoje dijete u pravom trenutku.”

Stoga, dragi tate (i mame), ne brinite ako se ne pronalazite u svim našim savjetima. Biti dobar tata jednostavno znači uvijek biti tu za svoju kćer. Nema ljepše i važnije uloge na svijetu od one tatine (naravno, i mamine 😊).

Odaberi personaliziranu knjigu za svoje dijete

Prijavi se i čeka te brdo iznenađenja

Prijavi se i među prvima saznaj za ekskluzivne popuste, novosti, pogodnosti i još puno toga!