Dobrodošli u Tvornicu snova

Mjesto gdje se događaju čarolije

Upoznajte Tvornicu snova, mjesto na kojem se susreću umjetnost i tehnologija; mjesto na kojem pisci, ilustratori i drugi kreativci zajedno sa teh-čudotvorcima uz pomoć moderne tehnologije pripovijedanje čine nezaboravnim.

Mi smo inovativan izdavač personaliziranih priča za djecu i odrasle. Već 11 godina smislenom personalizacijom oplemenjujemo priču i svakom stranicom djetetu zrcalimo njegovu bezgraničnu posebnost, maštovitost i hrabrost. Naše knjige u Hrvatskoj ima više od 250.000 djece, a želja nam je da baš svako dijete, ali i mama, baka, teta, djed, ima svoju personaliziranu priču, i da se svi zajedno, i djeca i odrasli, više smiju, zabavljaju i maštaju.

Personalizirane priče kojima podržavamo i osnažujemo djecu

Čitanje je jedna od osnovnih djetetovih potreba. Čitajući svojoj djeci ne samo da povećavamo njihov vokabular, emocionalnu inteligenciju i kognitivne sposobnosti, nego i zajedno gradimo jedan bolji svijet nastanjen zrelim, empatičnim i plemenitim ljudima. Naše personalizirane knjige podržavaju djecu na poseban način: postavljajući ih u samo središte radnje. Djeca su dokazano motiviranija čitati knjige koje sadrže njihove podatke.

Čitajući priču u kojoj su baš oni glavni likovi (a ponekad na to putovanje povedu i roditelja, baku, djeda ili brata i sestru), posebno je i dragocjeno iskustvo.

Knjiga je prozor: služi nam da zavirimo u druge, nama nepoznate svjetove i susretnemo se s drugim ljudima, nama nepoznatih motivacija i karaktera. U isto vrijeme, ona je zrcalo: mi se kao čitatelji poistovjećujemo s likovima u priči, pronalazimo i bolje upoznajemo same sebe.

Personalizirana knjiga ovo podcrtava, dodatno naglašava: budući da sadrži radnju i likove koji su djetetu nepoznati, ona je i dalje prozor, putovanje u nepoznato koje proširuje vidike.

S druge strane, budući da sadrži djetetov lik, lik koji ga zastupa, ona mu neposrednije zrcali njega samoga. Personalizirana knjiga ti propovijeda o tebi samome i svjedoči ti kakav jesi. A sva su djeca vrijedna, posebna, hrabra, plemenita, dragocjena, jedinstvena, maštovita; tako svakom djetetu šaljemo ohrabrujuću poruku o njegovoj vlastitoj vrijednosti.

Personalizirane priče kojima povezujemo obitelj

Slikovnica ima povezujući karakter zbog jednostavne činjenice: dijete ne zna samo čitati. Dakle, odrasla osoba ga nužno stavlja u krilo i provodi vrijeme s njim dok zajedno čitaju priču. Personalizirana slikovnica taj povezujući karakter podiže za stepenicu više: ako se odrasla osoba i dijete povezuju dok čitaju o različitim likovima i događajima, koliko će tek biti povezujuće ako pronađu sebe i svoj odnos u priči?

Sada ne samo da čitate zajedno – nego ste zajedno likovi u priči.

Scenariji u kojem tata i dijete dobivaju knjigu u kojoj su glavni likovi upravo njih dvoje, ili onaj u kojem baka dobiva knjigu u kojoj je ne samo njezin lik, nego i likovi svih njezinih unuka, ili pak brata i sestre koji sjedaju pročitati priču upravo o njih dvoje, odmah nam pred oči priziva sliku zajedništva. Teško će junaci priče odoljeti da se ne ušuškaju jedno pored drugoga i ne pročitaju što im se to u priči dogodilo.

Čitanje donosi red zabave, red smijeha, red ganuća; jer u priči smo se i šalili, i bojali, i ljutili i voljeli. A nakon čitanja, osjećate se povezaniji nego prije.

Svojim personaliziranim knjigama zbližavamo i povezujemo članove obitelji u zajedničkim trenucima čitanja i druženja. Nije mala stvar grliti se s nekim u priči. To prirodno vodi i do zagrljaja u stvarnosti, a oni se pretvaraju u najtoplije uspomene.

Personalizirane knjige kao čaroban poklon

Mi u Tvornici snova vjerujemo da je knjiga najljepši mogući poklon – vječna je, nikad ne izlazi iz mode, ima trajnu vrijednost te ostaje divna uspomena. Personalizirana knjiga posebno je magičan poklon zbog same činjenice da govori upravo o djetetu kojem se poklanja, sadrži njegovu fotografiju i posvetu koju mu je napisala draga osoba. Usto, personalizirana knjiga osnažuje dijete, jača njegovo samopouzdanje, pokreće maštu i potiče ga na čitanje. Zato ti na svojim stranicama dajemo mogućnost da postaneš vrsni pripovjedač i kreiraš čaroban poklon.

Čarolija se događa dok knjigu personaliziraš jer je beskrajno zabavno namještati frizuru likovima u priči, zatim dok je poklanjaš jer ćeš svjedočiti oduševljenju, čuđenju i znatiželji, te svaki put kad je otvoriš zajedno sa svojim djetetom.

Personalizirane knjige kao pokret za popularizaciju knjiga i promicanje kulture čitanja

Personalizacija je moćan alat. Ona knjigu čini još atraktivnijim poklonom i na taj način motivira odrasle da poklanjaju upravo knjigu (rezultat = više knjiga u kućnim bibliotekama), privlači djetetovu pažnju i budi njegov interes za pričom (rezultat = djeca više čitaju) te potiče odrasle da upravo čitanje odaberu kao aktivnost sa svojom djecom (rezultat = više čitamo).

Kako smo do sada uspjeli u svom naumu promicanja kulture čitanja, govore sljedeći podaci:

• Naš najprodavaniji naslov “Kako sam došao na svijet?” ima svaka 5. beba u Hrvatskoj

• Naše knjige ima više od 300.000 djece u Hrvatskoj; dakle, svako drugo dijete u dobi od 0-9 godina

• Naš dnevni prodajni rekord: 5.000 knjiga

• Prvi loyalty program u Hrvatskoj predmet kojeg je bila – knjiga (Lidl pričo-kuharica)

Knjiga kao susret mašte i zbilje: Magično s kapljicom realnosti


Personalizacija je moćan alat, ali samo ako se koristi pažljivo.

Znanost danas potvrđuje da personalizirane knjige uistinu privlače djetetovu pažnju, što povećava interes za čitanje. Međutim, mi u Tvornici snova personalizaciju koristimo oprezno. Ne vjerujemo u personalizaciju kao takvu, personalizaciju koja „preuzima“ cijelu priču i knjigu pretvara u dokumentarni zapis ili posudu za personalizirane informacije.

Vjerujemo u personalizaciju u malim dozama, pažljivo izbalansiranu s drugim, nepersonaliziranim elementima priče. Vjerujemo da personalizacija može imati pozitivne učinke jedino ako se koristi inteligentno i smisleno. Zato smo osmislili svoj model personalizacije: Magično s kapljicom realnosti.

Naše priče sadržavaju fantastičnu radnju, nepersonalizirane likove i djetetu nepoznate svjetove (zato su magične,) ali i jednu malu kapljicu realnosti – personalizaciju. Na taj način knjiga ostaje i zrcalo i prozor. Zrcalo, jer nam neposrednije zrcali nas same. Prozor, jer nam otkriva nama nepoznate likove, motivacije i svjetove te razvija empatiju.

Svojim zadatkom smatramo osmišljavanje bogate, fantastične priče – majstorski ispripovijedane, predivno ilustrirane i savršeno dizajnirane. Tvoj zadatak je dodati jednu malu, ali posebnu kapljicu realnosti u tu magiju: ime i druge osobine glavnih likova priče.

Mi ćemo tu kapljicu kapnuti u našu magiju i ona će obojiti cijelu priču.
Jer, tvoje je dijete ta posebna kapljica ove magije. Tako malena, a opet dovoljno moćna da pokrene jednu cijelu priču.

Naše vrijednosti
Vjerujemo u djecu; djeca su čudesna: njihov pogled na svijet je jednostavan, ali mudar, autentična su, uvijek postavljaju prava pitanja, potpuno su predana onome što vole, nemaju predrasuda, djeca su umjetnici i kreatori; njihova mašta je čudesna.

Vjerujemo da odrasli više trebaju slušati djecu, djeca su mudra i podsjećaju nas na ono što je stvarno važno.

Vjerujemo u čovjeka; vjerujemo da su svi ljudi duboko u sebi vesela, razigrana djeca.

Vjerujemo da su priče svijetu potrebne: čitajući širimo vidike i postajemo bolji ljudi.

Vjerujemo da je čitanje jedna od osnovnih djetetovih potreba i prava i da se pristup knjizi mora osigurati svima.

Branimo dječje pravo na igru, pustolovinu i zabavu.

Vjerujemo da je knjiga najljepši mogući poklon; nešto što se nikada ne može potrošiti, zaboraviti ili izgubiti na vrijednosti.

Vjerujemo da čitajući svojoj djeci svi zajedno gradimo jedan bolji svijet jer podržavamo odgoj nove generacije hrabrih, maštovitih, empatičnih i emocionalno zrelih ljudi.